fbpx

Kanton Sarajevo - I ove godine besplatni preventivni pregledi, uvrštena dva nova

Kanton Sarajevo - I ove godine besplatni preventivni pregledi, uvrštena dva nova

Foto: Pixabay

Skrining program za karcinom grlića materice predviđen je za žene od 30 do 64 godine, za karcinom dojke za osobe od 45 do 69 godina, a za karcinom debelog crijeva od 50 do 74 godine.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i ove godine osigurat će besplatne preventivne preglede za osobe koje imaju prebivalište u ovom kantonu, potvrđeno je Fokusu.

Odziv građana u prethodnim akcijama “Život je u pitanju” bio je odličan. Zahvaljujući tome, nekima od njih dijagnosticirano je maligno oboljenje u ranom stadiju, što je izuzetno važno za uspješnost izlječenja. Osim skrining programa za karcinome grlića materice, dojke i debelog crijeva, ove godine bit će uvedene i nove usluge.

– Imajući u vidu značaj prevencije, proširili smo akciju na skrining programe pluća i prostate. Očekujemo da će se već u septembru krenuti sa prijavama građana na željene preglede. U toku je Javni poziv za privatne i javne zdravstvene ustanove u KS za preventivne programe. Nakon što bude zatvoren krajem augusta, pristupit će se odabiru ustanova koje su shodno navedenim kriterijima aplicirale – kazala je za Fokus šefica Odjeljenja za evidencije u oblasti zdravstva u Ministarstvu zdravstva KS Elma Kapidžić.

Sve se mora završiti do 20. decembra

Na preglede prostate putem PSA testiranja moći će se prijaviti osobe u dobi od 50 do 59 godina, a za CT skeniranje pluća od 50 do 74 godine. Skrining program za karcinom grlića materice predviđen je za žene od 30 do 64 godine, za karcinom dojke za osobe od 45 do 69 godina, a za karcinom debelog crijeva od 50 do 74 godine.

Ministarstvo je za ukupno pet skrining programa osiguralo milion maraka. Zainteresirane zdravstvene ustanove se do 29. augusta mogu prijaviti na javni poziv.  Ugovor će biti dodijeljen onima koje ispune sve tražene uslove te ponude najnižu cijenu po jednom pregledu. Odabrane ustanove bit će u obavezi da završe kompletan posao do 20. decembra ove godine.

Prošle godine osigurano je više od 6.100 pregleda. Svi su uspješno obavljeni i sve prijave su popunjene u rekordnom roku. Urađeno je 1.917 preventivnih pregleda raka grlića maternice koji uključuju uslugu PAPA testa i HPV genotipizacija, 1.600 preventivnih pregleda raka debelog crijeva koji uključuju uslugu imunohemijskog testa na okultno krvarenje, 1.300 mamografija te 1.300 pregleda kože za prevenciju melanoma.

Fokus