fbpx

Od početka godine UBIJENO 9 ŽENA: Prošlo je godinu dana od ubistva Nizame Hećimović, a u Šipovu se desio novi femicid

Od početka godine UBIJENO 9 ŽENA: Prošlo je godinu dana od ubistva Nizame Hećimović, a u Šipovu se desio novi femicid

Foto: Sanja Knežević/Novinarke protiv nasilja

U Gradačcu je u nedjelju mirnim protestom obilježena godina dana od svirepog ubistva Nizame Hećimović, a samo dan kasnije u Šipovu desio se novi femicid.

Piše: Sanja Dragić

Mnogobrojne diskusije o femicidu, ukazivanje i otkrivanje propusta u sistemu zaštite od nasilja u porodici, protesti i demonstracije građana, apeli i upozorenja stručnjaka i psihologa nisu spriječili ubistva žena koja se i dalje u velikoj mjeri dešavaju.

Od ubistva Nizame Hećimović, pa do danas, na prostoru BiH ubijeno je još 14 žena. Postavlja se pitanje koliko je zapravo njih koje se i dalje tiho bore sa nasilnicima, strahujući za sopstveni život.

Najnoviji slučaj desio se u ponedjeljak u Šipovu, kada je Nikola Cumbo  (38) ubio svoju nevjenčanu suprugu Anđelku Markić (34).

Navodno je nesrećna žena ranije podnosila prijave za nasilje u porodici, a jedna od tih istraga je obustavljena jer je odustala od krivičnog gonjenja. Posljednjih mjeseci Anđelka je sa maloljetnom djecom od dvije i šest godina živjela kod rođaka. Njen vanbračni suprug je, kako se sumnja, sačekao da ona ostavi njihovu djecu, a potom je pucao u nju u automobilu. Nakon toga pokušao je da oduzme sebi život, pucajući u glavu.

Žena je na mjestu preminula, a on je u UKC Republike Srpske dovezen u teškom stanju gdje je nakon nekoliko sati preminuo.

“Žene ćute zbog straha”

Dragana Miljković, socijalna radnica Fondacije “Udružene žene” ističe kako je u proteklih godinu dana znatno povećan broj žena koje prijavljuju porodično nasilje.

Od avgusta prošle godine, dakle od stravičnog ubistva Nizame Hećimović, povećao se broj korisnica koje dolaze po pravnu i psihološku pomoć i smještaj. Popunjeni su kapaciteti u Sigurnoj kući – rekla je ona za Srpskainfo.

Dodaje da žene uglavnom ne prijavljuju nasilje iz straha po sopstveni život, ali i život svoje porodice i najbližih.

–  Strah je osnovni razlog koji parališe žene. Nasilnik ih uglavnom ubjeđuje kako ima kontakte i veze u policiji i pravosuđu. Prijeti im još većim batinama, prijeti ne samo njoj, nego i njenoj porodici. One tada strahuju ne samo za svoj život, već i za život najbližih (roditelja, braće, sestara.. ) – pojasnila je ona.

Ističe kako ženama zapravo treba mnogo hrabrosti i konstantna podrška kako bi se izvukle iz “kandži” nasilnika i da se u dosta slučajeva nasilje nad ženama nastavlja i nakon razvoda.

Od početka godine ubijeno 9 žena

Pored zločina u Šipovu, u BiH je od početka ove godine ubijeno još 8 žena.

Pripadnik MUP  TK Elvis Ćustendil iz službenog pištolja ubio je 7. februara Amru Kahrimanović u Tuzli ispalivši u nju 16 metaka. Ćustendil je za ovaj zločin osuđen na 25 godina zatvora.

Mađar Erno Szabo-Csaki (50), krajem februara ove godine u naselju Lipnica kod Tuzle, samostrelom je ubio suprugu Selmu Baluković. Preminula žena imala je povrede na vratu i ubodnu povredu grudnog koša. Mađaru je nedavno počelo suđenje za ovaj svirepi zločin.

Novo ubistvo u Gradačcu desilo se u maju ove godine, kada je Refik Mujedinović udarcima sjekirom ubio suprugu Halidu Smajić. On je nakon zločina otišao u svoju kuću u Srebrenik i tamo se objesio.

Muharem Subašić (60) u Tuzli, u maju ove godine, sjekirom je ubio suprugu Kadu Subašić (62).

Tijela Radomira Andrića (69) i njegove supruge Mileve (61) pronađena su 14. maja u njihovoj kući u naselju Rataja kod Foče. On je hicima iz pištolja ubio suprugu,  pa presudio sebi.

Krajem istog mjeseca, 21. maja, dogodio se nezapamćeni zločin u Tuzli. Mujaga Čičkušić (39) je u porodičnom stanu sjekirom usmrtio suprugu Amelu (34) i njihovo dvoje djece od devet i dvije godine. Tri tijela pronađena su nakon što je Čičkušić skočio sa 14 sprata zgrade i tako presudio i sebi.

Nermina Krajina brutalno je ubijena u julu ove godine u Sarajevu. Njen suprug Goran Ravlić i njegova majka Leđiba osumnjičeni su da su je danima mučili, vezali je, seksualno zlostavljali, tukli i šišali joj kosu. Navodno su planirali njeno tijelo isjeći na komade i baciti u smeće.

Krajem juna Almir Česir iz Sarajeva, koji je bio u sukobu s bratom Muamerom, došao je u porodičnu kuću te prvo ranio brata, a zatim njegovu ženu Emiru Čomagu. Na kraju ih je sve troje ubio aktivirajući ručnu bombu.

Zabrinjavajuće je što se broj slučajeva nasilja nad ženama i femicida u BiH povećava, dok institucije ne uspijevaju odgovoriti na adekvatan način. Femicid kao posebno krivično djelo u BiH i dalje ne postoji. Ubrzo nakon ubistva Nizame Hećimović u Republici Srpskoj upućena  je inicijativa da se u zakon uvede termin femicid. Međutim,  iako je bio u formi Nacrta, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama nije prošao u dalje procedure.

srpskainfo.com