fbpx

Zoran Galić u bjekstvu ili na liječenju u Hrvatskoj?

Zoran Galić u bjekstvu ili na liječenju u Hrvatskoj?

Foto: vijesti.ba

Zamjenik  direktora državne agencije za istrage i zaštitu Zoran Galić još nije smijenjen ni razriješen dužnosti na ovoj poziciji. Za njim je nedavno raspisana centralna međunarodna potjernica. Po tvrdnjama njegovog pravnog tima, Galić nije u Hrvatsku pobjegao zbog ispitivanja u Tužilaštvu, već je na liječenju.

U međuvremenu su se pojavile informacije iz SIPA-e u pojedinim medijima da doznaku za bolovanje nije dostavio do 5. augusta, te da mu plaća još nije obračunata. Istovremeno, nije ni razriješen po ličnom zahtjevu, ni smijenjen kako pojedini ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine smatraju da je logično rješenje.

Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zoran Galić već više od mjesec dana nalazi se u bijegu od bh pravosuđa i nalazi se u susjednoj Hrvatskoj. Njegov pravni tim od ranije tvrdi da nije u bijegu već na liječenju i da je to razlog što se nije mogao oadzvati pozivu na ispitivanje u Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo je od Suda BiH 6. avgusta tražilo da se Galiću odredi pritvor.

"Tužilaštvo smatra da se može zaključiti da osumnjičeni svjesno izbjegava da se odazove pozivu Tužilaštva za ispitivanje, odnosno da se krije, posebno cijeneći da apsolutno ne postoji dokaz da je osumnjičeni spriječen da se odazove takvom pozivu zbog narušenog zdravstvenog stanja, jer upravo i ne postoji dokaz da je osumnjičeni na bilo koji način privremeno spriječen za rad usljed bolesti“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Za njim je nedavno raspisana centralna međunarodna potjernica, a u Savjetu ministara BIH čeka se epilog da li će biti razriješen ili smijenjen. Za to vrijeme u SIPI, gdje je i imenovan, potvrđeno je za neke medije da Galić nije dostavio doznaku za bolovanje do 5. avgusta, te da mu se plata ne može obračunati, ali o daljem radno-pravnom statutsu odlučuje Savjet ministara i Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH. U Savjetu ministara o njegovom razrješenju nije se glasalo jer pojedini ministri iz reda bošnjačkog naroda smatraju da bi smjena bila logičan potez.

"Stava smo da se ni na koji način ne treba olakšati osobi za kojom je raspisana potjernica koja je sa osnovanom sumnjom i tražimo najbolje pravno rješenje, za to nam je potrebna pomoć svih kolega u Savjetu ministara, nismo glasali jer nećemo da ima bilo kakve benefite koje bi u tom slučaju imao", ističe ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković.

Isto smatraju i u SDP-u, posebno uzevši u obzir da bi Galić razrješenjem ostvario sve benefite pred odlazak u penziju kakva je i visoka otpremnina, te da očigledno neko u Savjetu ministara želi da pogoduje Galiću.

"Ima pravo, pravda, politika, ali zdrava logika nalaže da bi čovjek trebao biti smijenjen", navodi poslanik u PD PSBiH Saša Magazinović (SDP).

Zamršene pravne procedure u institucijama BiH ostavile su vakuum u kojem se sada praktično ne zna kada će osoba osumnjičena za primanje mita dok je bio direktor Granične policije BiH prestati obavljati funkciju u važnoj instituciji kakva je SIPA. Kontaktirali smo i ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića, ali nam se nije javljao na pozive.

BHRT