fbpx

Wu Tao Tzu – kineski Michelangelo

Najveći utjecaj na slikarstvo Dalekog Istoka imao je Wu Tao Tzu. Ono što je Michelangelo Buonarroti za Zapad, on je za Daleki Istok.

li cheng

Njegov život podudara se sa “zlatnim dobom kineske kulture’’, vladavinom cara Hsuan Tsunga (712. – 756.) iz dina­stije T’ang.

Rodio se oko 689. g. u siromašnoj obitelji u Yang Tiju, u provinciji Honan. Njegov se umjetnički dar probudio već u ranom djetinjstvu. Još kao dječak pomagao je u oslikavanju budističkih hramova. Budistički redovnik Chang Hsu podučio ga je kaligrafiji koja je osta­vila neizbrisiv trag na svim njegovim djelima. Ubrzo je Wu Tao Tzu nadmašio svoje učitelje.

wudaozi01

Detalj murala “Osamdesetsedam nebeskih ljudi”, Wu Tao Tzu

Car Hsuan bio je veliki ljubitelj umjetnosti te je na svom dvoru okupljao najbolje kineske pjesnike, pisce, slikare i glazbenike. Pozvao je Wu Tao Tzua na dvor gdje je uskoro sve zadivio svojom genijalnošću jer su njegove slike nastajale jako brzo, iz par poteza kistom. Zbog toga su se počele širiti glasine da je obdaren magijskim moćima.

Jednom dok je bio na izletu s princom Lingom, za samo jedan dan naslikao je mural na kojem je bilo prikazano stotinu milja krajolika uz rijeku Chia Ling.

Kada je slikao generala Pei Mina, zamolio ga je da otpleše ples mačeva. Slika je bila završena u istom trenutku kad i ples.
Wu Tao Tzu je radio pod carskom zaštitom do kraja svog života. Ne znamo kada je umro i u kakvim okolnostima, no pretpostavlja se da je to bilo oko 758. godine. Naslikao je oko 300 murala, ali niti jedan od njih nije ostao sačuvan. Postoji samo nekoliko kopija njegovih radova iz kasnijeg razdoblja.

Autor: Marica Borović

nova-akropola