fbpx

Filmski reditelji: Lars von Trier

Von Trier pati od više fobija. U jednom intervjuu je rekao da se boji svega osim pravljenja filmova.

tumblr n437rlNQ4Y1rovfcgo1 1280

Lars von Trier rođen je 30. aprila 1956. godine u Danskoj, gdje je stekao formalno ali i stručno obrazovanje u Danskoj filmskoj školi.

Tokom školovanja napravio je filmove “Nocture” i “Image of Liberation” (Befrielsesbilleder), koji su nagrađeni 1984. godine kao najbolji filmovi na Minhenskom filmskom festivalu. 1991. godine istu nagradu je dobio za film “Evropa”, za koji je dobio i nagradu žirija na Kanskom festivalu.

Von Trier pati od više fobija. U jednom intervjuu je rekao da se boji svega osim pravljenja filmova. Nikada nije bio u SAD-u, iako se radnja nekoliko njegovih filmova dešava tamo.

Osim što je režirao dugometražne i kratke filmove, Von Trier je režirao i za televiziju. Njegova najpoznatija televizijska ostvarenja su film “Medea” (1988), “Kraljevstvo” (Riget, 1994) i “Kraljevstvo II” (Riget II, 1997). “Kraljevstvo” i “Kraljevstvo II” su snimljeni u danskoj državnoj bolnici. Orginalni naziv je “Riget” je sleng za naziv bolnice koja se zove “Rigshospitalet”, odnosno kraljevska bolnica. Treći dio serijala je zaustavljen zbog smrti glavnog glumca, Ernesta-Huge Järegårda. Na osnovu Kraljevstva snimljena je Američka verzija filma (mini-serija) u trinaest epizoda koje je napisao Stephen King pod nazivom “Stephen King’s Kingdom Hospital”. Serija je snimljena 2004. godine, ali nije imala uspjeha među publikom.

dogville map

Za film Breaking the Waves (1996) je dobio glavnu nagradu u Kanu. Emily Watson koja je igrala u ovom filmu, bila je nominirana za Oskara za najbolju glumicu.

Lars von Trier je režiser i idejni tvorac koncepta Dogme 95 , koji je prezentirao u Kanu. Ovim projektom je privukao pažnju na međunarodnom nivou i inspirisao mnoge reditelje širom svijeta.

Dalje, režirao je mjuzikl “Dancer in the Dark” (2000.) u kojem glavnu ulogu tumači islandska pjevačica Björk. Film je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu.

2005. godine je završio drugi film svoje američke trilogije “Manderlay”. Prvi dio trilogije jeste film “Dogville”, u kojem je glumila Nicole Kidman. Taj film je privukao pažnju kritičara i filmskih stručnjaka, zbog svoje neobičnosti (film bez scenografije). Mišljenja kritičara, stručnjaka i ljubitelja filma su podjeljena – jedni su ga smatrali hrabrim i moćnim, dok su drugi mislili da je pretenciozan i u neku ruku loš.

photo 02

Naredni film koji je režirao je režiran u okviru projekta Dogme film, i to je komedija “The Boss of it Al” ( 2007).
Treći dio, već spomenute trilogije je film “Wasington”, a nedavno smo imali priliku pogledati i nova ostvarenja ovog reditelja, filmove: “Antichrist” (2009) i “Melancholia” (2011).

kul.ba