fbpx

10 žena koje opravdano zaslužuju ulazak u Rock and Roll Kuću slavnih

Prethodnog je mjeseca objavljena lista nominiranih za upis u Rock and Roll Kuću slavnih (RRHF) 2017. godine. Ako do sada niste pratilie njihove objave, ne morate se brinuti, jer lista gotovo svake godine izgleda jednako i ni po čemu vas ne može iznenaditi.

fbe4e5c0a525569346797564081b4870 L

Piše: Katie Presley

Ne samo zato što su izvođači na listi najveća imena američke glazbe (doduše o tome bi se dalo raspravljati s obzirom na to da se na listi ove godine našao i treš bend Journey), već zbog činjenice da je predvidljivo usmjerena na muškarce u glazbenoj industriji.

Na listi se ove godine našla nekolicina žena, ali svaka od njih zapravo je slika i prilika ignorancije koju RRHF (točnije članovi žirija/izdavač Rolling Stonea) njeguje spram ženskog doprinosa povijesti američkog rocka.

Na ovogodišnjem popisu nalazi se Janet Jackson, kojoj prošlogodišnja nominacija nije osigurala ulazak u kuću slavnih unatoč tome što je tijekom protekla četiri desetljeća imala album koji je bio br. 1 na top listama. Chaka Khan i Joan Baez također su se našle u potencijalnoj klasi 2017., iako su obje trebale biti predložene prije 10 godina, ako ne i više. (Usporedbe radi, Bob Dylan koji je s objavljivanjem glazbe započeo nakon što je Baez debitirala i bila proglašena 'Kraljicom folka', predložen je još davne 1988. godine.)

Zato je Katie Presley odlučila RRHF-u učiniti uslugu i sastaviti listu žena koje bi se iduće godine mogle naći na listi nominiranih za 2018. godinu. Iako je isprva mislila kako će većina glazbenica koje joj među prvima padnu na pamet već biti uvrštene u RRHF, Presley je ubrzo shvatila da joj je ovo vjerojatno najlakši zadatak koji si je zadala u životu.

Jer većina glazbenica kojih se sjetila, i kojih bi se sjetio bilo tko tko je u životu poslušao/la više od 10 minuta rocka, još uvijek nisu primljene u RRHF.

Od 310 izvođača/ica kojie se nalaze na službenoj stranici Kuće slavnih, a koji uključuju i članove/ic benda, kao i kategorije 'Rani utjecaj', 'Životna postignuća' i 'Ne-izvođače/ice', 42 ih uključuje izvođačice ili bendove koji u sastavu imaju barem jednu ženu. Od njih je samo 26 koji su ženski bendovi ili izvođačice, što čini sramotnu brojku od 8% glazbenica i ženskih bendova primljenih u periodu od 1986-2016.

Oboružana tim informacijama, Presley je prikupila brzinsku listu žena čiji je utjecaj na rock neizbrisiv, a koje su svoj prvi album izbacile prije više od 25 godina, odnosno zadovoljavaju RRHF-ov kriterij za primanje u Kuću slavnih.

1. Sister Rosetta Tharpe

Poznata kao 'Kuma rock and rolla', ova zvijezda gospela sa svojim je soliranjem na gitari često citirana kao velik utjecaj na muzičke lumene poput Little Richarda, Tine Turner, Elvisa i Johnnyja Casha.

2. Tori Amos

Bilo tko tko može svirati dva pijana i pjevati u isto vrijeme definicija je rock and rolla.

3. Björk

Glazbeni spotovi u izdanju virtualne realnosti? Ma sve!

4. Tracy Chapman

Ako je glazbena karijera Tracy Chapman dotakla čak i mlađe generacije glazbenika poput Justina Biebera, možemo sa sigurnošću tvrditi da je ostvarila utjecaj.

5. Bendovi zbog kojih smo shvatili da smo gej

Indigo Girls i Melissa Etheridge uzdrmale su naše svjetove. Ako mislite da Anthony Kiedis može držati ton koliko i Melissa Etheridge 80ih, grdno se varate!

6. Joan Armatrading

Riječ je o gitaristici i pjevačici koja je pojavljivanjem na soundtracku Boys on the Side duboko uzdrmala seksualnost u našem djetinjstvu.

7. Grace Jones

Samo zato što je bila barem dva tisućljeća ispred svog vremena, ne znači da Grace Jones nije material za RRHF.

8. Bikini Kill

Bez Bikini Killa ne bi bilo ni Heavens to Betsy, Sleater Kinney, Le tigre niti Julie Ruin. Tko bi inspirirao Riot grrrl, Kurta Cobaina kakvog pamtimo, Nirvanu i Courtney Love? Čak bi i Beastie Boys zvučali drugačije.

9. Buffy Sainte-Marie

Njezina nominacija za ulazak u RRHF bio bi golem korak za istu industriju koja ju je potkopala zbog njezinog aktivizma za prava američkih Indijanaca/ki, ali djevojka se može nadati.

10. PJ Harvey

Harvey je jedina izvođačica (i izvođač) koja je vlasnica dvije Mercury nagrade, a bila je nominirana čak četiri puta. Što se čeka?

Voxfeminae