fbpx

Tina Turner - baka, kraljica, legenda rock and rolla

26.11.1939. godine, u gradiću Natbush u Tennesseeju, rodila se Anna Mae Bullock, danas poznatija kao Tina Turner. Dobitnica osam nagrada Grammy, pjevačica, glumica, skladateljica i plesačica, jedna od najvećih rokerskih ličnosti svih vremena, žena koja je čak s dva singla ušla u Grammy Hall of Fame, baka i kraljica rock and rolla.

tinat

Piše: Milena Benini 

No, nije do toga došla nimalo lako. Anna Mae Bullock rodila se kao druga kći u obitelji tvorničkih radnika, sa kombinacijom afroameričkih, europskih, čeroki i navaho gena. U djetinjstvu ih je napustio otac, a onda, privremeno, i majka. Anna je je pohađala školu Flag Grove, a 1956. godine, djevojke su iz Natbusha otišle u St. Louis kako bi živjele s majkom.

Tamo je osamnaestogodišnja Anna upoznala tada već relativno poznatog rokera, Ikea Turnera. Nakon mnogo nagovaranja, Turner joj dopušta da počne pjevati kao prateći vokal u njegovoj grupi. Ključni trenutak, međutim, dogodit će se 1960. godine, kad se pjevačica nije pojavila na snimanju za pjesmu A Fool in Love, Anna Mae ju je zamijenila tako uspješno da singl stiže na 2. mjesto top-ljestvice. Anna Mae mijenja ime u Tina, po zvuku slično imenu Sheena, prema liku Sheene, kraljice džungle.

Godine 1962., Ike i Tina vjenčaju se u Meksiku, i započinje gotovo vrtoglavi uspon. Tina Turner postaje prepoznatljiva po svojem energičnom plesanju po sceni, i električnom nastupu s plesnom trupom "Ikettes". Najveći uspjeh Ike i Tina Turner postigli su kad je, pod vodstvom producenta Phila Spectora, Tina Turner snimila River Deep Mountain High.

o TINA TURNER IKETTES facebook

Krajem šezdesetih godina, okreću se i rokerskijim naslovima, te doživljavaju najveći uspjeh svojom verzijom Proud Mary Creedence Clearwater Revivala, koja će do danas ostati prepoznatljiva kao zaštitni znak Tine Turner. 

Cijelim pothvatom u to doba upravlja Ike Turner, koji je istovremeno i menadžer, i umjetnički direktor, i producent, i sve ostalo, i koji od samog početka braka svojoj ženi izdaje gotovo isključivo naređenja. Kad se još počnu pojavljivati i sve veći problemi s drogom, Tina Turner počinje razmišljati o tome kako bi se mogla izvući iz svega. Posljednji veliki uspjeh Ike i Tina Turner doživljavaju 1973. godine s pjesmom Natbush City Limits, koju je napisala sama Tina Turner i godinama se morala boriti da bi je snimila. 

Dvije godine kasnije, nakon neuspješnog "solo" albuma Tina Turns the Country On koji je i opet producirao Ike Turner, Tina Turner nastupa u filmskoj verziji rok-opere Tommy. No ni ta dodatna popularnost ne uspijeva riješiti probleme u braku, i, 1976. godine, usred napola propale turneje, Tina Turner napušta svoga supruga s 36 centi u džepu i jednim malim kovčegom odjeće. Sljedećih šest mjeseci provodi skrivajući se od Ikea i preživljavajući uz pomoć prijatelja.

Postupno, pronalazi nove poslove: nastupa u televizijskim emisijama, i polako počinje vraćati dugove. Usput pokreće i postupak razvoda, koji se dovršava 1978. godine. Slavna je priča, koju je ponovila i u svojoj autobiografiji Ja, Tina, o tome kako je od Ikea Turnera tražila samo jednu stvar: svoje ime. Da bi ga smjela zadržati, preuzela je otplaćivanje svih dugova nastalih zbog poništenih ugovora i propalih turneja nekadašnjeg para. 

Slijede vrlo teške godine. Iako objavljuje dva albuma – Rough i Love Explosion – ni jedan ne doživljava veći komercijalni uspjeh, te je prisiljena pjevati po hotelima kako bi skupila novac za dugove i za život. U Europi, međutim, njena popularnost i reputacija "scenske zvijeri" nisu još dokraja nestale, te 1982. uspijeva potpisati s engleskim Capitolom. 

Prvi veliki hit doživljava s pjesmom Let`s Stay Together. Nakon što se pjesma popela do prvog mjesta britanskih ljestvica, Capitol odlučuje riskirati i pružiti joj mogućnost da snimi cijeli album. I tako, 1984. godine, nastaje "najveći comeback u povijesti glazbe", album Private Dancer. Uz Let`s Stay Together naravno, album se proslavio s mnogim drugim naslovima, među kojima je vjerojatno najpoznatiji What`s Love Got to Do With It, no tu si i Better Be Good To Me, zatim pjesma Marka Knopflera Private Dancer, te Show Some Respect. Album koji je postigao treće mjeste po prodavanosti nije do danas ostao bez reizdanja, i dosad je prodao kakvih 20 milijuna primjeraka.

TinaTurner 29

Sljedeće godine, Turner snima pjesmu Ii`s Onlz Love u duetu s Bryanom Adamsom, sudjeluje u snimanju američke vjerzije pjesme za Etiopiju, We are the World, te na Live Aid koncertu nastupa zajedno s Rolling Stonesima. Prisjećajući se njenog sjajnog nastupa u Tommyju, pozivaju je u Mad Max 3, gdje igra Aunty Entity, te pjeva ključnu pjesmu filma, We Don`t Need Another Hero, što joj donosi još jednog Grammyja. 

Godine 1986., Turner seli u Europu, i počinje živjeti sa svojim partnerom, Erwinom Bachom, u kući na obali jezera Zurich. Iste godine izdaje još jedan album, 'Break Every Rule', sa kojeg stiže superhit Typical Male, a uspijeva dobiti i 3. Grammy zaredom kao ženski rock-vokal. Tijekom turneje za ovaj album, u siječnju 1987., stiže i u Ginnessovu knjigu rekorda, pjevajući na najvećem ne-dobrotvornom koncertu svih vremena, pred 184 000 ljudi. Na toj turneji snimljen je i album Tina Live in Europe, koji joj donosi i četvrti Grammy.

Posljednji album u ovom valu bio je Foreign Affair iz 1989., koji je također doživio ogroman uspjeh, i ostavio singlove The Best te Steamy Windows, I Don't Wanna Lose You…

Početkom devedesetih, Turner polako usporava paklenski ritam prethodnog desetljeća. Godine 1991. izdaje prvu kompilaciju, Simply the Best, sa tri nove pjesme, te sudjeluje u nekoliko grupnih albuma, između ostaloga i Two Rooms Tribute Eltona Johna. Pojavljuje se i u maloj ulozi u Schwarzeneggerovoj parodiji Posljednji akcijski junak.  

tina turner leather web

Godine 1993. izlazi film What's Love Got to Do With It, filmska verzija njene autobiografije, u kojoj je ulogu Tine Turner majstorski odigrala Angela Bassett, dok je Ikea igrao Laurence Fishburne. I za ovaj film snimila je novu pjesmu, a pojavila se i na špici tada silno popularnog Bonda s Pierceom Brosnanom, Goldeneye. Uz još nekoliko turneja i filmskih pjesama, novi album,  Twenty Four Seven, objavljuje tek 1999. godine, a za njim slijedi ono što Turner najavljuje kao svoju posljednju veliku turnueju. Samo u Americi, to je peta najveća turneja svih vremena, i doista označava dulje razdoblje nepojavljivanja. 

To je i dalje ne sprječava u povremenom pjevanju: tako snima pjesmu Great Spirits za film Brother Bear, a 2004. objavljuje i novu kompilaciju, All the Best, na kojem se pojavljuju još tri nove pjesme. A onda, 2008. godine, nije izdržala, i – na nagovor Sophije Loren! – vratila se sceni s turnejom Tina!.  

article 1117482 03105A41000005DC 635 468x679 popup

Osim svega ovoga, Tina Turner odgojila je četvero djece – dvoje svoje, i dva sina iz Ikeovih prethodnih veza. 2001. godine, autocesta 19 između Brownsvillea i Nutbusha preimenovana je u "Autocestu Tina Turner". Tina Turner danas živi u Švicarskoj i Francuskoj, još uvijek ima mrak noge, i do danas je nenadmašena kao solo izvođačica (ili izvođač) s najvećim brojem prodanih karata za koncerte ikada i puni sedamdeset i sedam godina.

Strašna žena.

Voxfeminae