fbpx

Misterija Anasazija

Anasazi Indijanci su živjeli u Coloradu/SAD.
Danas Nacionalni park Mesa Verde ili prevedeno “zeleni stol” priča njihovu priču.

an7

Anasazi Indijanci su živjeli u Coloradu/SAD.

Danas Nacionalni park Mesa Verde ili prevedeno “zeleni stol” priča njihovu priču.

Mesa Verde je napuštena oko 1300. godine. Uspomena i priča o njenim danas pustim gradovima očuvana je usmenom predajom s koljena na koljeno. U 19. stoljeću iskopani su brojni tajanstveni izgubljeni, ali ne i zaboravljeni gradovi, koji su u prošlosti cvjetali na ovom području. Mesa Verde postala je nacionalni park 1906. godine.

Danas poznata turistička atrakcija SAD-a upravo su gradovi Anasazi Indijanaca. Ostaci njihovih gradova pronađeni su diljem Mesa Verde. Vjeruje se da su Indijanci na ovom području živjeli od 5. stoljeća. Prema indijanskoj legendi Anasazi su došli u brodovima sa zapada 1200 BC. Tada su živjeli od lova i stočarstva, uzgoja kukuruza i bundeva. Žene su izrađivale posude od biljnih vlakana.

U početku su Indijanci znali izgraditi samo primitivne nastambe. To su bile jame ispod razine tla koje su podupirali drvenim kolcima. S vremenom su se te jame preobrazile u tako zvane kive, što su velike kružne podzemne građevine koje su imale uglavnom vjersku svrhu. Njih i danas možete pogledati na Chapin Mesi.

an2

Ezoterična simbolika rupe se odnosi na čovjeka koji izlazi iz utrobe zemlje. Ta sveta mjesta su bila odvojena od stambenih prostora, s prosjekom od dva kiva po selu. Pozicija Kivasa unutar strukture savršeno odrazava pojas zvijezde Oriona.

Odnos mjerenja između Kivasa propocionalan je vizualnoj udaljenosti između zvijezda. Teorija Orion korelacije Robert Bauvel/Misterije Oriona. Robert tvrdi da raspored tri glavne piramide u Gizi izravno odgovara pojasu zvijezde. Piramide kao spomenik koji je covjek podigao svojim rukama u skladu i harmoniji sa zvijezdanim nebom iznad nas kao poruku naraštajima koji dolaze i koji treba da dešifriraju i shvate veliki, osmišljeni Egipatski kod.

Kive su su bile vezane s građevinama s tornjevima, čija se uloga još uvijek ne zna. Kasnije su Indijanci naučili praviti posuđe od gline, koristili su luk i strijelu i naučili graditi velike kamene kuće.

anasazi89

Kuće su imale brojne prostorije, tornjeve i kive. Imali su razvijenu arhitekturu i bili su jako religiozni. Anasazi su štovali sunce, vatru i zmije za plodnost i poljoprivredne produktivnosti. Kiva je podzemna prostorija u koju se dolazi ljestvama kroz otvor na krovu. Ezoterična simbolika rupe se odnosi na čovjeka koji izlazi iz utrobe zemlje. Ta sveta mjesta su bila odvojena od stambenih prostora, s prosjekom od dva kiva po selu. Tipično Anasazi selo je imalo oko 100 žena i muškaraca. Ovo datira iz 700 AD. Cigle su građene od pijeska gline i slame.

anasazi

Imali su skladišta npr žitarica u prizemlju.

an3

Uzgajali su tikvice, kukuruz, grah, pamuk. Radili su košare i bavili se keramikom.

anasazi butterfly pot david lee thompson

Komuniciranje na velike daljine, savršene opservatorije, naprave za navodnjavanje, misteriozni putevi, gradjevine sa nekoliko hiljada soba, urbani gradovi, visoko razvijena poljoprivreda. Ko je bio taj zagonetni narod što je u mraku praistorije dosezao blistave vrhove civilizacije? Ruševine se zovu Point of Pines, u prijevodu Borov vrh, i predstavljaju bijedne ostatke nekada veličanstvenog grada Anasaza, tajanstvenog naroda o kome znanost još uvijek ne zna mnogo. Zapravo, sve što se do sada saznalo predstavlja gomilu enigmatičnih otkrića, koja posljednjih decenija pokušavaju da odgonetnu najeminentniji arheolozi Sjedinjenih Država i Meksika.

mesa cliff dwelling

Piont of Pines, dakle, nije jedina ali je možda najveća misterija što su je iza sebe ostavili pripadnici naroda Anasaza. Smješten između beskrajnih žeženih pješčanih dina i ispucalih crvenih Stjenovitih planina, u istočnom dijelu Savezne države Arizone, Borov vrh je prije više od pet stoljeća predstavljao izuzetno značajno gradsko središte u prostranom carstvu pripadnika zagonetne kulture Anasaza. Pretpostavlja se da je u njemu živjelo više od dvadeset hiljada stanovnika, narod zlohude sudbine koji je u jednom jedinom danu ili noći doživio svoju – zonu sumraka. Iza njih nije ostalo mnogo. Ruševine zgrada i astronomskih građevina. Pokoji glif u kamenu. I poneka legenda onih koji su došli davno nakon njihovog odlaska.

an611

 

Anasazi su drevni ljudi koji su živjeli prije nekoliko tisuća godina u pustinjskim kanjonima na jugozapadu Sjeverne Amerike. Često se sumnja da su imali neku vezu s izvanzemaljcima. Prema vjernicima, Anasazi su vidjeli vanzemaljce, bili oteti od strane njih ili su izvanzemaljci sami. Postoje doista neke činjenice koje bi se mogle tumačiti na takav način. Ova slika “ukazuje” između ostalog zašto su ih nazivali vanzemaljcima ili star people.

an1

Američki arheolozi su špekulirali o ljudskim figurama u ljudskoj veličini naslikane 4000-2000 BC koje je naslikala Anasazi civilizacija.

an51

Naziv Anasazi ima značenje u starom Navajo jeziku. To se može prevesti kao “drevni stranci” ili “stari neprijatelji”. Indijanci su smatrali da su Anasazi vanzemaljci, ili bića iz nekog drugog mjesta. Vanzemaljci ili ne postoji jako puno sličnosti sa ostalim drevnim civilizacijama, mjestima širom svijeta, kao npr Stonehedge. Moglo bi se reći da su Anasazi bili nositelji globalne drevne kulture. Imali su saznanja o svemiru i bavili se astronomijom.

anasazi4

 

Tristo godina nije puno za jednu civilizaciju. Zapravo po strogim “naučnim” kriterijumima teško bi ih i bilo nazvati civilizacijom. Pogotovo kad nemamo pouzdanih podataka o tome odakle su došli, niti su ostavili pismo da nam opišu svoja znanja, a još uvijek je misterija zašto su bez traga napustili svoja ognjišta da se više nikada ne vrate.
Njihove gradove smo nazvali nekim svojim imenima. Kako su ih oni zvali, ne znamo. Koja je bila svrha čudnovatih građevina – možemo samo nagađati.

ATWA