fbpx

ANGEL HAZE - Vulkanska erupcija emocija

Američki_a reper_ica Angel Haze poznat_a je po sirovim i kontroverznim stihovima u kojima tematizira seksualno zlostavljanje, homofobiju i religijsko licemjerje.

9227a67a115205ed574fd3d2f0d90258 XL

piše: Jana Kujundžić

Pravim imenom Raeen Angel Wilson, rođen_a je 1992. godine u Detoritu u saveznoj državi Michigan. Miješanog je porijekla; njezina majka je Cherooke Indijanka, a otac Afroamerikanac koji je umro prije njezinog rođenja, navodno zbog povezanosti s bandama. Kada je Haze bio_la vrlo mlad_a njegova/njezina majka upoznala je propovjednika Pentekostalne velike apostolske vjere i ubrzo su se uselile k njemu, iako je on već imao vlastitu obitelj.

Haze tu vjeru opisuje kao kult:

„svi smo živjeli u jednoj zajednici, na 10 minuta jedni od drugih. Niste smjeli razgovarati ni sa kime izvan toga, niste smjeli nositi nakit, slušati glazbu, jesti određene stvari, izlaziti s drugima… niste smjeli gotovo ništa. Crkva se održavala nedjeljom, srijedom i petkom. Duhovna probuđenja su se odvijala svaki dan. Znala sam se sakriti ispod klupe i pokušavati zaspati.“ 

Sa 15 godine uspijeva pobjeći od crkve i seli se sa majkom u New York. Teško se povezuje s drugom djecom u školi zbog izoliranog odrastanja u crkvenoj zajednici. Tada počinje pisati stihove, a zatim i rap pjesme. Na ljeto 2012. godine izdaje EP Reservation, a singl „New York“ s tog EP-a postaje online hit. Ubrzo potpisuje ugovor sa Universal Records u SAD- u i Island Records u UK-u 2013. godini. Kasnije te iste godine izdaje obradu Eminovog hita "Cleaning Out My Closet“ u kojem iskreno progovara o seksualnom zlostavljanju koje je proživjeo_la kao dijete. 

U intervju za The Guardian, Haze izjavljuje kako su svi u njezinoj blizini znali za to uključujući i njezinu majku. U drugom hit singlu „Battle Cry“ izdanom na albumu Dirty Gold 2013. godine u suradnji s pjevačicom Sia također opisuje proživljeno seksualno nasilje i opresivnu religiju u potresnom video spotu. Haze kaže da je najbolja osveta za ono šta je proživjeo_la to da ju cijeli svijet gleda kao nekog tko se ostvario, a ne kao žrtvu. Kroz svoje pjesme razrađuje svoju traumu i tvrdi da to na nju djeluje terapeutski.

Njezini stihovi su često osnažujući, primjerice, završne riječi „Cleaning Out My Closet“ :

"I made it through everything, I made you look like a clown / I'm fucking great, can't fucking hate you, nigga: Look at me now." („Prošla sam kroz sve to, postigla sam da izgledaš kao klaun/Jebeno sam super, ne mogu te mrziti, brate: Pogledaj me sad“).

U rap zajednici prigovaralo joj/mu se za to što je tek odnedavno počeo_la slušati rap glazbu, ali Haze se ne pokorava očekivanjima i odbacuje to kao „sranje“ hip-hop industrije.

Haze također otvoreno progovara o seksizmu i šovinizmu u rap industriji. Za sebe ironično kaže da se povremeno smatra feminist_kinjom pogotovo kada primijeti napad na neku ženu samo zato jer je žena ili kada se ženama govori da nešto ne mogu zato jer su žene.

„Inače sam dosta narcisoidna osoba, više sam fokusirana na individualno nego na grupno orijentirano iskustvo,“ izjavila je Haze.  

2ed6b16c8d9863ae2b5d794047c8841c

U pjesmi „Same Love“ progovara o kulturi homofobije koja pridonosi samoozljeđivanju queer mladih te o vlastitom iskustva autanja. Kroz glazbu Haze se direktno obraća svojoj majci ali i svim ostalim roditeljima queer mladih da razmisle još jedanput o svojim anti-gay stavovima „prije nego što bude prekasno.“

Angel Haze se identificira kao arodna, panseksualna osoba i preferira zamjenicu „oni“. Trenutno je u vezi sa manekenkom Ireland Baldwin. Ljute ih mediji koji ih često opisuju kao „slatke, najbolje prijateljice“ umjesto kao „međurasni istospolni par“.

„Mi se jebemo, prijateljice se ne jebu,“ brutalno iskreno izjavio_la je za The Independent.

Haze trenutno radi na novim mixtape-ima i na novom albumu.

Voxfeminae