fbpx

Serge Gainsbourg & Jane Birkin: divlja i neobuzdana ljubav

Izgleda čudno, ali nama je tada bilo najnormalnije vratiti se u šest ujutro kući, probuditi djecu, napraviti im doručak i onda otići spavati, ispričala je jednom Jane.

dde1 700x325

Visoka moda, elegancija i klasika, najpoznatiji modni dizajneri i općenito modna meka, prve su asocijacije na šik stil, i to onaj koji dolazi iz Pariza. Ikona tog stila je i Charlotte Gainsbourg, glumica, pjevačica i model, jednostavna i profinjena i potpuna suprotnost hollywoodskim ljepoticama kakve gledamo, ali prije svega kćer dvoje poznatih slobodoumnih umjetnika koji su obilježili javnu scenu 60-tih godina prošlog stoljeća.

Njen otac je bio Serge Gainsbourg, omiljeni francuski kantautor poznat po pjesmama eksplicitna sadržaja koje su potom zabranjivane, a majka joj je poznata glumica i pjevačica Jane Birkin, koja se nekada davno proslavila scenama golotinje u filmu Blow Up Michelangela Antonionija, da bi do danas stvorila pravo malo bogatstvo snimivši oko 80-tak filmova i 15-tak albuma, a slavu je dodatno ojačala kompanija Hermes nakon što je po njoj nazvala svoju kultnu Birkin torbu.

Njihova divlja i neobuzdana ljubav, koja je do detalja bila izložena javnosti, obilježila je jednu medijsku epohu. Ovo je priča o njima, o strasti i o ožiljcima koje mogu ostaviti tragovi ljubavi, o Sergeu i Jane i njihovom ljubavnom trokutu u kojem se tu i tamo pojavila i francuska glumica Brigitte Bardot.

“VOLIM TE... NITI JA TEBE”

Mnogo godina kasnije Jane je u jednom intervjuu priznala da su se Sergie i ona vrlo djetinjasto ponašali, ali da se toga ne srami niti danas. Među njihov zajednički najpoznatiji skandal svakako se ubraja trenutak u kojem se nakon međusobne svađe Jane htjela ubiti, pa se bacila u rijeku Seineu. Serge ju je naravno spasio bacivši se za njom.

Ludi noćni provodi, seks, duhan, alkohol – sve u kombinaciji, pa onda i malo glazbe, tu negdje usput, činili su dio njihove svakodnevice i u kasnijim godinama. U jednom intervjuu Jane je istaknula:

Znam da većini ljudi moj život sa Sergeom izgleda čudno, ali nama je tada bilo najnormalnije vratiti se u šest ujutro kući, probuditi djecu, napraviti im doručak i onda otići spavati. Pokupili bismo ih poslijepodne iz škole, odveli na igranje u park i na večeru u restoran, a nakon toga bi oni otišli spavati, a mi krenuli u noćni život. Tako je izgledao naš uobičajeni dan. Je li to bio najbolji mogući život? Ne znam. Jesmo li bili dobri roditelji? Ne znam. No, znam da je bilo tako i da to ne mogu promijeniti.

Jos In The Know Serge Jane 21 626x800

Serge i Jane su se upoznali na snimanju filma ‘Slogan’. Jane, inače Britanka, tada nije znala niti riječ francuskog, a glumila je glavnu ulogu u filmu zajedno s tada već poznatim skladateljem i zavodnikom Sergeom. Ona mu u početku nije bila niti privlačna niti draga, ali se ipak postepeno zaljubio u nju, te su ostali zajedno u vezi sve 1980. godine, a nakon toga i nerazdvojni prijatelji sve do kraja njegovog života. Nakon prvog zajedničkog filma, Serge i Jane glumili su zajedno u još tri filma, ali ih ništa nije uspjelo toliko proslaviti kao jedna jedina pjesma “Je t’aime... moi non plus”, ili u prijevodu “Volim te... niti ja tebe”. Bilo je 1969. godine.

O senzualnosti ove pjesme ispisane su stranice i stranice teksta i komentara, baš kao i o perveznom i dekadentnom načinu života Sergea Gainsbourga. Zavodnik i šarmer bez premca, Serge je tih godina postao opčinjen jednom drugom ženom, bila je to francuska glumica i seks simbol Brigitte Bardot. Pjesmu “Je t’aime... moi non plus” je zapravo napisao za nju. Brigitte Bardot je u to vrijeme bila u braku s njemačkim plejbojem i bogatašem Guntherom Sachom, ali vrlo nezadovoljna njihovim odnosom, odlučila je popustiti i prihvatiti Sergeov poziv na večeru.

BRIGITTE BARDOT

Serge je kasnije priznao da je taj njihov izlazak bio potpuna katastrofa jer je on bio izbezumljen njenom ljepotom i potpuno zbunjen. Brigitte ga je pak nakon toga nazvala i zamolila ga da joj napiše jednu lijepu ljubavnu pjesmu ukoliko želi popraviti prvi dojam. Ne bilo mu teško, već iduće jutro Serge je imao dva nova hita: Bonnie et Clyde i Je T’aime ... Moi Non Plus.

Ova potonja toliko se svidjela Brigitte da ju je pristala snimiti sa Sergeom u studiju. Pjesma je bila izmiksana i spremna, ali se Brigitte predomislila te povukla svoj pristanak da se pjesma objavi. Plašila se reakcije svog tadašnjeg muža, te je molila Sergea da je ne objavi, na što je on i pristao. Kada se Brigitte razvela 1986. godine, otkrila je medijima cijelu tu priču o pjesmi.

Ostavljen od Brigitte, Serge je godinu dana nakon prvog snimanja Je T’aime ... Moi Non Plus, tu istu pjesmu snimio s novom ljubavnicom, engleskom glumicom Jane Birkin. Erotski tekst i senzualni glas Jane Birkin izazvali su pravi skandal, ali je singl prodan u golemih 4 milijuna primjeraka. Govorkalo se čak da su neki snimci napravljeni tako što su postavljali mikrofon u svoj krevet.

„Je t’aime... moi non plus” bio je prvi hit na nekom drugom jeziku koji je u Britaniji dospio do broja 1, iako je na samo početku bio zabranjivan na većini radijskih postaja po Europi, u Švedskoj, Španjolskoj, Brazilu, Britaniji, Italiji pa čak i Francuskoj, gdje je bilo dozvoljeno njeno emitiranje, ali samo nakon 23 sata navečer.

Senzualnost i erotičnost koji su postignuti u pjesmi, ostali su nenadmašni još i danas. Nekad zabranjivana, danas se smatra jednom od najljepših ljubavnih pjesama, ikada napisanih.

Jane Birkin je zahvaljujući toj pjesmi postala poznatija kao pjevačica nego glumica. Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom i osvojila je i francusko tržište.

„J t’aime...” je samo jedna od Sergeovih sjajnih pjesama, kojih ima na tisuće. No, znam da je to pjesma uz koju će me pokopati. Kad odem, na vijestima će prikazivati moje fotografije uz zvukove “J t’aime...”. I nemam ni šta protiv toga.“, izjavila je čak jednom prigodom Jane.

Nakon samo te jedne pjesme, Jane Birkin postala je nezaobilazni dio pop kulture, ostavivši trag u svakom njenom djelu i postavši muzom brojnih umjetnika.

Ni Sergeov uspjeh nije ostao u sjeni. Dapače, nastavio je intrigirati javnost svojim ekscentričnim istupima i albumima. Njegovoj mašti nema kraja, kao ni granicama ukusa i stila, pa se tako ponovno „pojačano“ o njemu priča u medijima početkom osamdesetih. Naime, tada kao 55- godišnjak snima album, spot i pjesmu „Lemon Incest“ u kojem glavnu ulogu ima njegova 13-to godišnja kćer Charlotte. Ona u spotu, oskudno odjevena, leži na Sergeu, grli njegovu nogu i pjeva “je t’aime“ , a u pjesmi “Charlotte for ever”, s istog tog albuma, Serge i Charlotte, plešu kao ljubavnici i on je na kraju nježno ljubi u vrat!!! Bez obzira na kritike, tolika količina publiciteta koju je prouzročio ovaj album, donijela im je ogromnu zaradu i veliku prodaju.

Naravno, bilo je tu još nekoliko njegovih skandaloznih trenutaka. Primjerice, protestiravši protiv visokih poreza, zapalio je novčanicu od 500 franaka na nacionalnoj televiziji, javno je izjavio Whitney Houston, tada mladoj pjevačici u usponu, da je želi pored sebe u krevetu, a ležeći u bolnici nakon srčanog udara pozvao je predstavnike medija i održao najneobičniju press konferenciju na kojoj je zapalio cigaretu i pio, dajući do znanja da je to jedini ispravni put ozdravljenja!

NE VOLIM TE, VOLIM

Jane Birkin više nije mogla podnositi njegove ispade. Ostavila ga je početkom 80-tih, ali ga je nastavila i dalje cijeniti, izvoditi njegove pjesme na svojim koncertima i nakon njegove smrti, te je kasnije snimila i nekoliko albuma s njegovim pjesmama.

Bez obzira na buran i boemski život koji su vodili, strast i svađe kao sastavni dio tog odnosa, Serge i Jane smatrali su se jednim od najpoznatijih parova šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Svoju intimu dijelili su bez zadrške s medijima, uživali su u pažnji koju su im ovi pripisivali, pa makar i ona imala negativne konotacije. Njihovoj ludoj i divljoj ljubavi nitko i ništa nije smetalo. Bili su samo svoji.

Cool, zar ne?

Coolklub