fbpx

Referendum o nuklearki Krško 2 će biti poništen

Referendum o nuklearki Krško 2 će biti poništen

Foto: Wikipedia

LjUBLjANA - Koalicija Pokret Sloboda, Socijaldemokrate i Ljevica dogovorili su se da ponište referendum o drugom bloku nuklearne elektrane Krško 24. novembra nakon što je posljednjih dana postalo jasno da se javnost ne osjeća dovoljno informisanom o projektu.

Opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) predložila je ranije danas poništavanje glasanja, prenijela je STA.

Vladajući Pokret Sloboda saopštio je novinarima da je njegov programski odbor odlučio da predloži stranci da otkaže referendum kako bi se spriječile zloupotrebe i ponavljanje TEŠ6 (termoelektrane Šoštanj), mega energetskog projekta obilježenog korupcijom.

Ministar za životnu sredinu Bojan Kumer, šef partijskog programskog odbora za energetiku, rekao je da SDS manevrima obmanjuje javnost jer je ta stranka i predložila referendum.

Socijaldemokrate (SD) su zatražile danas sastanak kolegijuma lidera poslaničkih grupa na kojem bi se razgovaralo o opcijama za otkazivanje referenduma, za koji bi kampanja trebalo da počne ovog petka.

Poslanica Meira Hot rekla je da očekuju sastanak najkasnije u srijedu.  

Ona je, takođe, kazala da je pravna služba parlamenta upozorila da je referendumsko pitanje sugestivno.  

Poslanica Levice Nataša Sukič rekla je da se njena stranka sve vrijeme protivila referendumu. 

I ona je kazala da je SDS odgovoran za sadašnju situaciju kao "jedan od glavnih protagonista nuklearne koalicije u Narodnoj skupštini".  

Poslanik SDS Zvonko Černač rekao je ranije tokom dana da je SDS predložio poništavanje referenduma jer bi odlučivanje o projektu u sadašnjoj situaciji dugoročno negativno uticalo na državu i narod, i nanijelo veliku štetu.

Tanjug