fbpx

PROTEST U BEOGRADU Kolona prošetala centrom grada, Trifunović: Drago mi je što ste ovde, a ne na Tviteru i Fejsbuku (FOTO)

2bg

Protest "Stop krvavim košuljama" održan je večeras u Beogradu, a učesnici su proetstnu šetnju centrom grada završili na Trgu Republike uz poruku "Krenulo je Srbijo".

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Saobraćaj koji je bio obustvaljen tokom trajanja šetenje se polako normlaizuje.

Okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu večeras su počeli protesti opozicije, najavljeni kao građanska protestna šetnja protiv nasilja. Nakon obraćanja glumca Branislava Trifunovića, okuljeni su formirali kolonu i krenuli u protestnu šetnju.

U protestima pod parolom "Stop krvavim košuljama" učestvuju predstavnici Saveza za Srbiju (SZS), ali ih predvode javne ličnosti - glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović, kao i košarkaški trener Duško Vujošević.

Kako javljaju reporteri "Blica", saobraćaj u Vasinoj ulici u centru Beograda obstavljen je još pre 18 sati kada je krenulo okupljanje, ali se obustavlja i celom trasom kojom se okupljeni kreću. U ovim trenucima, vozila ni gradski prevoz ne saobraćaju u tom delu grada.

Saobraćajni policajci regulišu saobraćaj i sve automobile iz Kneza Miloša preusmeravaju u jednu traku ka Bulevaru kralja Aleksandra, dok je druga traka u smeru ka centru grada potpuno blokirana.

2bg 1

Šetnja, koja je prema planovima trebalo da se završi kod Skupštine Srbije, produžena je, a kolona je odatle produžila ka Takovskoj i zgradi RTS, a zatim Svetogorskom ulicom nazad ka centru grada i Trgu Republike.

Okupljeni uzvikuju "Ua", "Izlazite napolje", nose transparetnte sa natpisima "Štanglom u reforme", "Svom snagom u glavu", "Otvorite medije, ne glave opozicije", "Uvek pištaljka, nikad više puška"...

2bg 2

Na čelu kolone je transparnet sa natpisom "Stop krvavim košuljama" i dobošari, u prvim redovima su i lideri opozicije Dragan Đilas i Borislav Stefanović, a među okupljenima su brojne javne ličnosti.

2bg 3

- Drago mi je što ste ovde a ne na Tviteru i Fejsbuku. Bitno je da ste shvatili da se ova borba ne može voditi palcem već nogama, rukama i grlom - rekao je Branislav Trifunović u obraćanju okuljenima. 

2bg 4

On je političarima iz opozicije poručio da će "ovo sigurno proći", i da kada "oni dođu na vlast ne dozvole da se njihovi prethodnici opet vrate".

- Ne dozvolite da se oni koji su bili u ovoj priči vrate. Ako se to desi i za vas imamo nešto - rekao je on.

2bg 5

Kako je objasnio Mirjana Karanović i Duško Vujošević neće se obratiti prisutnima, iako je tako ranije najavljeno.

2bg 6

Među okupljenima je većina lidera opozicionih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju - Dragan Đilas sa decom, lider "Levice Srbije" Borislav Stefanović, Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, lider Dveri Boško Obradović, predsednik DS Zoran Lutovac, funkcioner DS Radoslav Milojičić Kena, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

2bg 7

U koloni su i javne ličnosti, glumac Nikola Kojo, Rada Trajković, političarka sa KiM, advokat Boža Prelević, novinar Srđan Škoro, bivši predsednik DS Bojan Pajtić...

U koloni su i stariji i mlađi, a kako javljaju reporteri "Blica", neki građani su došli sa decom. Ima i građana koji ne učestvuju u šetnji, već sa stane posmatraju kolonu.

2bg 8

- Bila sam na svim protestima od 1993. godine. Došla sam ovde da se borim protiv krvavih košulja - rekla je jedna starija gospođa koju smo zatekli u koloni.

2bg 9

Povod za održavanje šetnje je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, koji je pre nešto više od dve nedelje zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije, pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

2bg 10

Zbog povreda glave Stefanović je 23. novembra prebačen u Urgentni centar, Jovanoviću su izbijena dva zuba i rasečena mu je usna, a Dimić je zadobio više udaraca u glavu. Privedena su trojica muškaraca, Š. M., Ž. M., G. D., koji su osumnjičeni za napad, a Osnovni sud u Kruševcu odredio im je pritvor do 30 dana.

Jedna protestna šetnja već je održana u Kruševcu.

(Izvor: blic.rs)