fbpx

NJIHOVI ŽIVOTI NIKOM NISU BITNI Nema pravde za žene ubijene u ratu

1ulicna akcija dan sjecanja

U proteklom ratu u BiH je poginula 9.901 žena, što je više od deset odsto svih stradalih u ratu i četvrtina svih civilnih žrtava rata.

Još hiljade žena je bilo podvrgnuto torturi, silovane su, mučene, protjerivane i zatvarane u logore, ali se o stradanjima žena u ratu danas rijetko govori i malo zna. Upozorile su na to aktivistkinje iz 13 organizacija okupljenih oko inicijative “Mir sa ženskim licem” povodom 8. decembra Dana sjećanja na žene žrtve rata.

U Banjaluci su tim povodom Fondacija “Udružene žene” i Helsinški parlament Banjaluka organizovale uličnu akciju, a Fondacija “Lara” Bijeljina okrugli sto o ulozi žena u izgradnji mira.

1ulicna akcija dan sjecanja 1

Radmila Žigić 

-Žene u ratu stradale na svim stranama fronta, ubijene su u svojim kućama, mučene i silovane, ali ta stradanja tonu u zaborav, kao da njihovi životi nisu nikom bitni – rekla je izvršna direktorka “Lare” Radmila Žigić.

Kako bi bar dio te ženske ratne priče sačuvale od zaborava, aktivistkinje su snimile film “One umiru drugi put”. Film svjedoči o pogibiji Svjetlane Isailović (27) iz Brčkog, koja je bila u osmom mjesecu, kada je stradala od granate,  zajedno sa svojom trogodišnjom kćerkicom, te o Milosavi Subić (54) iz Dervente i Rašidi Ćehajić iz Bijeljine, koje su ubijene u svojim kućama.

Jedna od priča u ovom filmu posvećena je i 19 godišnjoj djevojci iz Lukavca, Lejli Bećirović, koja je poginula kada je krenula da podijeli humanitarnu pomoć.

Podjelom bijelih ruža i informativnih ovaj datum je obilježen i u Sarajevu. Vildana Džekman iz Fondacije CURE, koja je organizovala uličnu akciju, podsjetila je da je 12 NVO prije nekoliko godina u Parlamentu BiH zatražilo da se 8. decembar prizna kao zvanični dan sjećanja na žene žrtve rata, ali da ovaj prijedlog odbijen bez obrazloženja.

srpskainfo.com