fbpx

Posebna sjednica NSRS o bezbjednosnoj situaciji u svijetu i posljedicama na RS

Posebna sjednica NSRS o bezbjednosnoj situaciji u svijetu i posljedicama na RS

Foto: N1 

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za danas, a poslanici bi trebali da razmatraju aktuelnu bezbjednosnu situaciju u svijetu sa reperkusijama na RS, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Stevandić je naveo da je prijedlog dnevnog reda jednoglasno usvojen na sjednici Kolegijuma, kojoj nisu prisustvovali predstavnici Liste za pravdu i red.

"Jednoglasno je usvojen i zaključak da se predsjednicima parlamentarnih političkih partija koji imaju klubove omogući obraćanje do 10 minuta", rekao je Stevandić novinarima nakon Kolegijuma.

Stevandić je precizirao da se na predloženom dnevnom redu nalazi jedna tačka, i to: Razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku – prijedlog predsjednika RS, predsjednika Narodne skupštine RS, predsjednika Vlade RS i člana Predsjedništva BiH (Željke Cvijanović).

On smatra da je potrebno da parlament donese zaključke i odluke da je RS opredijeljena za potpuno poštovanje i doslovno primjenjivanje međunarodnog prava i opšteg okvirnog sporazuma za mir.

"Da osudimo protivustavno djelovanje bilo koga, i visokog predstavnika, i međunarodnih predstavnika, i ambasadora, kao i institucija BiH koje su potpisivale razne sporazume bez saglasnosti Srba i bez konsenzusa u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini", rekao je Stevandić.

On je dodao da je potrebno osuditi i "sankcije kao političko sredstvo ucjena političkih aktera".

Stevandić je rekao da će jedan od njegovih prijedloga biti da akt terorizma predstavlja korištenje bilo kakve prijetnje i nasilja prema građanima, funkcionerima i političkim partnerima s ciljem zastrašivanja i prinude da "bi se prihvatilo neustavno djelovanje i povinovalo odlukama Šmita".

Stevandić je rekao da će na današnjoj sjednici biti razgovarano i o radnoj verziji izbornog zakona Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, o temi izbornog zakona Republike Srpske razgovaraće se i tokom skupštinskih pauza.

"Ovo što mi sada radimo je pisanje istorije kako je pišu pametni ljudi", rekao je Stevandić.

BHRT/Srna