fbpx

Optužnica: Novitoviću prijeti 10 godina robije

Optužnica: Novitoviću prijeti 10 godina robije

Foto: Ringier

Milan Novitović optužen je zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja odnosno da je kao vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS oštetio civilnu zaštitu za oko 12.000 maraka.

Terete ga da je nezakonito omogućio Veseljku Elezu, koji je ranije bio na funkciji direktora, da po isteku mandata primi tri plate u visini od 12.036,56 maraka.

Protiv njega je Okružni sud u Banjaluci potvrdio optužnicu koju je Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo 20.06.2024. godine .

Prema navodima optužnice, Novitović se tereti da je od 26.08.2019. godine do 23.11.2019. godine u Banjaluci, obavljajući funkciju vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske prekoračio granice službenih ovlašćenja tako što je donio inkriminisano Rješenje o utvrđivanju statusa neraspoređenog državnog službenika za V.E.

Kako se navodi, Novitović je znao da nema ovlašćenja za donošenje takvog rješenja za postavljena lica, te da zakonski uslovi za donošenje istog uopšte nisu bili ispunjeni.

"Na taj način V.E. pribavio korist u vidu isplaćenih plata u periodu od tri mjeseca po prestanku mandata direktora, a u visini plate koju je isti ostvarivao kao direktor Republičke uprave civilne zaštite, a na štetu sredstava Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske odobrenih budžetom", navodi se u optužnici.

Nezavisne