fbpx

Nasilje na protestima u Španiji

BArselona

Ulični protesti u Španiji u petak navečer, koji su organizirani četvrti dan zaredom zbog hapšenja repera, u mnogim gradovima postali su nasilni, a odgovor vlasti je zaoštrio odnose unutar vladajuće koalicije.

Policija u sjeveroistočnoj regiji Katalonije, gdje se se prethodnih dana dogodili najveći neredi, saopćila je da su demonstranti u Barseloni i još tri grada gađali policajce flašama, kamenjem i bakljama, palili kontejnere i njima blokirali ulice, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Premijer Pedro Sanchez, odgovarajući na kritike koalicionih partnera iz ljevičarskog saveza Ujedinjeni možemo, zbog žestokog odgovora policije, rekao je da je nasilje “nedopustivo”.

Hapšenje repera i zatvorska kazna od devet mjeseci zbog njegovih antidržavnih tekstova pokrenuli su političku raspravu o slobodi izražavanja i represiji policije.

Uhapšeno desetine demonstranata

“Nasilje je napad na demokratiju i Vlada će se boriti protiv bilo kog oblika nasilja kako bi osigurala bezbjednost ljudi”, kazao je premijer.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, zahvalio je policiji na reakciji i rekao kako će i dalje “garantirati prava i slobode čitavom društvu protiv manjine čije pogrešno shavatanje prava dovodi do nasilja”.

Skoro 80 ljudi je uhapšeno, a više od 100 povrijeđeno od kako je uhapšen reper Pablo Hasel i počeo služiti devetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja španske kraljevske porodice i glorificiranja terorizma.

Vlada je prošle sedmice najavila da će promijeniti zakon ukidajući zatvorske kazne za djela koja uključuju slobodu izražavanja.

Izvor : Agencije