fbpx

Animal Care Zenica ukazao na postojanje ilegalnih azila s velikim brojem pasa

b 210219190

Udruženje Animal Care upozorilo je na postojanje ilegalnih azila na području Zenice i informisalo javnost da se nadležna inspekcija uključila u rješavanje ove problematike, prenosi klix.ba.

Iz ovog udruženja danas su informisali javnost da je inspekcija Zeničko-dobojskog kantona, barem na papiru, odlučila reagovati i pokrenuti "mašineriju" koja treba zaustaviti kriminal vrijedan milione KM, a koji se realizuje kroz ilegalne azile za pse na području Zenice.

"Na najmanje šest lokacija u Zenici nalaze se ilegalni azili, u kojima bi se moglo nalaziti i do 2.000 pasa, od kojih se selektuju najzdraviji i najpotentniji, koji se onda prodaju u Zapadnoj Evropi, po pojedinačnoj cijeni koja se kreće i do 2.000 eura po primjerku", kazali su iz Animal Carea.

Dodali su da su te informacije dokumentovane na više zatvorenih Facebook grupa te da su materijali ustupljeni policijskim organima u BiH.

"Prva se oglasila SIPA - Državna agencija za sigurnost i zaštitu, koja je uputila na odgovorne - lokalne kantonalne organe u Zenici. Prema pisanju lokalnih portala u Zenici, koji su zatražili provjeru navoda iz više izvora, reagirali su Policijske uprave Zenica I i Veterinarska inspekcija Zeničko-dobojskog kantona. Prvi su dobili zadatak od Uprave policije da provjere sve adrese i šta se na njima nalazi, a drugi su se oglasili da su 'u toku intenzivne provjere na datim lokacijama'", kazali su iz ovog udruženja.

Pojašnjavaju da je nelegalno držanje azila krivično djelo te da je inspekcija ZDK u ranijim slučajevima reagovala čak i na anonimne dopise preko društvenih mreža, da bi iznenadna zašutjela na materijalne dokaze koje su im iz ovog udruženja ustupili.

"Posebno je važan podatak da je osoba u inspekciji koja je nadležna da pokrene istragu iznenada dala otkaz i napustila državu, pa imamo pravo sumnjati obzirom da nam je poznata destinacija novog prebivališta, da se radi o 'nagradi za odrađen posao'. Da li će novi direktor Inspekcije Šemsudin Muhić, koji je osoba koja treba naložiti zatvaranje nelegalnih azila, to i učiniti, pokazat će sedmice pred nama", kažu iz ovog udruženja.

Podsjećamo, protekli mjesec je u Njemačkoj zaustavljen kombi sa desetinama pasa iz Tuzle, a u Sarajevu je objavljena prva presuda o nelegalnim rabotama sa stotinama hiljada KM dobijenim preko bankovnih sistema za navodnu brigu o psima.