fbpx

Nacionalne tenzije idu na ruku samo političkim elitama

Nacionalne tenzije idu na ruku samo političkim elitama

Foto: N1

Dok se političari bave nacionalnim tenzijama, građani u BiH gladuju. Zemlja grca u korupciji i kriminalu, a nepismenost i nezaposlenost su na rizično visokom nivou. Da li političkim elitama odgovara ovakvo stanje ili su nesposobni da ga promijene?

Međustranačke borbe, borbe za vlast, takmičenje u patriotizmu, sve to svakodnevno gledamo i slušamo sa malih ekrana. Odatle vire patriotske face, koje nas uvjeravaju kako je najvažnije biti veliki Srbin ili Hrvat, ali to neće mnogo pomoći onima koji danas moraju da daju i posljednji atom snage da bi obezbijedili pristojan obrok za svoju porodicu. Neki ni to ne uspijevaju pa su prinuđeni da se hrane u javnim kuhinjama.

Takvih je u BiH skoro 18 hiljada.

Zašto se političari ne bave stvarnim problemima građana i koji su vodeći?

Ipak, u nečemu smo prvi na listi u regionu, i to po korupciji, govore podaci indeksa percepcije korupcije.

Ni o tome se na političkim sastancima ne prica, ili se provuče tek kao neka neobavezna rečenica. Da nije sve tako bajno kako nas uvjeravaju poznate face u odijelima, govori i procenat nepismenosti u čemu smo takođe prvi u regionu, dok smo po nezaposlenosti treći u svijetu. Sve to oni na vlasti ne vide kao problem.

„Političari, na način da ističu stvari koje nisu od tolikog značaja za društvo, kao što je ta nacionalistička i etnička polarizacija, pokušavaju da, evo kolokvijano rečeno, bace prašinu u oči širim narodnim masama i da zapravo skrenu pažnju javnosti sa stvarnih problema kao šro je korupcija, kao što je manjak transparentnosti, kao što je neodgovorna ekonomska socijalna politika i tako dalje.

Ta politička manipulacija nije nov fenomen u našem društvu u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo toga da još od devedesetih godina prošlog vijeka se to koristilo da bi političari zaštitili svoje pozicije, svoje interese i nažalost tas formula se nastavlja i dan danas“, kaže sociolog Mirjana Čeko.

Na kartu nacionalnih tenzija godinama iste elite ostaju na vlasti. Oni ostaju, a omladina odlazi. Odlaze i kompletne porodice. I to tamo gdje će njihovo znanje da bude cijenjeno i gdje će diploma da bude dokaz znanja, a ne partijska knjižica, kaže struka.

„Političke elite, odnosno vlast u Republici Srpskoj nema potrebno znanje, znači oni ne umeju da iz ovog jednog neuređenog sistema, naprave uređen sistem sa jasnim pravilima igre. Drugi, jako bitan faktor, jeste što nema političke volje. Oni jednostavno ne žele da urede društvo, jer ukoliko bi bilo te volje, oni bi mogli da angažuju ljude koji znaju, da im daju nacrte zakona, koje bi oni usvojili u Narodnoj skupštini i jednostavno povezali bi i uvezali sistem i bilo bi uređenije društvo.

Treća, jako bitna stvar u svemu ovome, je što njima odgovara ovakav neuređen sistem, gde se političke partije pitaju za sve, gde se dolazi do zapošljavanja preko partijske knjižice, gde na tenderima dobijaju oni pogodni, kumovi rođaci“, ističe politički analitičar Velizar Antić.

Kao izlaz iz ovakve situacije stručnjaci od prioritetnog značaja ističu neophodnost informisanja o stvarnom stanju, jačanje kritičke misli i političke pismenosti. Ključan faktor jeste ujedinjenost građana i političko učešće, odnosno stavljanje građanina ispred interesa političara.

BN