fbpx

Liječenje matičnim ćelijama - UKC Tuzla za 20 godina obavio 185 transplantacija

Liječenje matičnim ćelijama - UKC Tuzla za 20 godina obavio 185 transplantacija

Foto: Ilustracija 

Liječenje matičnim ćelijama kompliciran je i dugotrajan proces, a Univerzitetski klinički centar Tuzla - jedini u Bosni i Hercegovini radi transplantacije koštane srži gdje su podudarni brat ili sestra. Za dvadeset godina urađeno je 185 transplantacija, ovaj jubilej obilježavaju simpozijem sa međunarodnim učešćem.

Zumreta Arnaut iz Gračanice se već dvije i po godine bori sa non-hočkin limfomom, dok je Mersiha Branković iz Tuzle za svoju dijagnozu saznala početkom ove godine. Objema je od životne važnosti proces transplantacije matične ćelije hematopoeze na koji trenutno čekaju.

"Sad se nadaju kad se organizam odmori od tih hemoterapija, 14 ih je bilo sveukupno, da će biti dovoljno tih matičnih ćelija, tako da sama sebi mogu donirati", kaže Zumreta Arnaut, pacijentica iz Gračanice.

"Prvi put nisu uspjeli mojim ćelijama da me mobilišu pa smo sad u fazi nabavke jednog lijeka i ja se nadam da će taj lijek pomoći da ja budem sama sebi, a ako ne, sestra će biti donor ili kćerka", kaže Mersiha Branković, pacijentica iz Tuzle.

Trećina pacijenata koji obave transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla izvan su Tuzlanskog kantona. U komplikovanijim slučajevima, pacijenti se upućuju na Acibadem kliniku u Istanbul gdje je u toku uvođenje najmodernijih vidova liječenja.

"Analiza dvogodišnjih rezultata je pokazala da, kada je u pitanju alogenična transplantacija, da se nalazimo u okviru ishoda kao i u svijetu i što se tiče komplikacija takođe, a što se tiče autolognih transplantacija gdje je pacijent sam sebi davalac matične ćelije hematopoeze, odnosno koštane srži, tu smo čak i ispod prijavljenih stopa komplikacija u Europi i Americi", navodi Azra Jahić iz Klinike za hematologiju i transplantaciju UKC-a Tuzla.

Simpozij o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeza, koji je počeo juče i traje i danas, okupio je više od 70 stručnjaka iz ove oblasti.

BHRT