fbpx

Američki i britanski obavještajci: Putin neće uspjeti, uspon Kine je glavni izazov

Američki i britanski obavještajci: Putin neće uspjeti, uspon Kine je glavni izazov

Foto: TNE

Čelnici američke CIA-e i britanske obavještajne službe poručili su u zajedničkom tekstu za Financial Times da je nastavak politike potpore ukrajinskoj borbi protiv Rusije važniji nego ikad.

Komentar za Financial Times koji su napisali direktor CIA-e William Burns i Richard Moore, šef britanske Secret Intelligence Service (SIS), prvi je zajednički tekst čelnika dviju obavještajnih službi, navodi Reuters. “Partnerstvo leži u srcu posebnog odnosa između naših zemalja”, napisali su.

Agencije su “zajedno u otporu agresivnoj Rusiji i agresorskom ratu (ruskog predsjednika Vladimira) Putina protiv Ukrajine”, dodaje se u tekstu. Nastavak postojeće politike pomoći Ukrajini “vitalniji je nego ikada”, zaključuju Burns i Moore.

Tvrde da rade na primirju u Gazi

“Putin neće uspjeti ugasiti suverenitet i neovisnost Ukrajine”, rekli su, dodajući da će njihove obavještajne službe nastaviti pomagati ukrajinskoj obavještajnoj službi.

Burns i Moore istaknuli su kako će nastaviti raditi na suzbijanju “bezobzirne kampanje sabotaže diljem Europe od strane ruske obavještajne službe” i njezine “ciničke upotrebe tehnologije” za širenje dezinformacija s ciljem “zabijanja klinova među nama”.

Također su poručili da su reorganizirali svoje agencije kako bi se prilagodile usponu Kine, koju su nazvali “glavnim obavještajnim i geopolitičkim izazovom 21. stoljeća”.

Agencije su, prema Burnsu i Mooreu, također “iskoristile naše obavještajne kanale za snažno obuzdavanje i deeskalaciju” na Bliskom istoku te rade na primirju u Gazi koje bi moglo prekinuti “užasan gubitak života palestinskih civila” i dovesti do oslobođenja taoca koje je Hamas oteo prilikom napada na Izrael 7. listopada. Burns je glavni američki pregovarač u tim pregovorima.

N1