fbpx

Koliko roditelji moraju obezbijediti za opremanje đaka u školu: Žestok udar po džepu

Koliko roditelji moraju obezbijediti za opremanje đaka u školu: Žestok udar po džepu

Foto:  Ringier

Mnogi roditelji su ovih dana na muci, jer moraju da spreme svoju djecu u školu, a riječ je o izdatku koji nikako nije mali.

Pod pretpostavkom da porodica ima dva osnovca koji su, na primjer, šesti i osmi razred, samo za dva kompleta novih udžbenike moraće da iskeširaju nešto više od 500 KM. Naime, komplet knjiga za šesti razred košta 233, a za osmi 275 KM.

Osim knjiga, tu je i izdatak za školsku opremu, gdje torba prosječnog kvaliteta, pernica, te sveske i ostali neophodni pribor, za jednog đaka koštaju oko 150 KM.

Otprilike toliko košta i nova oprema za fizičko – trenerka, patike i ruksak. Trošak će, naravno, biti i veći, ako roditelji djeci kupuju i nešto nove odjeće i obuće, što kod mnogih i jeste praksa pred početak nove školske godine. To je još nekih 250-300 KM, pa nije teško izračunati da opremanje jednog osnovca u školu, pod pretpostavkom da roditelji nabavljaju sve navedeno, košta najmanje 700 KM.

– Naravno da je riječ o trošku koji je priličan za mnoge porodice. Ja kao trgovac zarađujem 1.000, a muž kao magacioner 1.100 KM. Imamo dva osnovca, s tim da su za mlađe dijete, koje će sad u treći razred osnovne, udžbenici besplatni. Ali, moramo da kupimo sve ostalo – školski pribor, opremu za fizičku, te nešto nove garderobe, i sve to dva puta. Već godinama u ovo doba dignemo jedan potrošački kredit, da podmirimo trošak opreme djece u školu i da nabavimo drva – kaže Milena S. iz Banjaluke.
Iz „Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva“ Istočno Sarajevo saopštili su da se cijene udžbenika nisu mijenjale, odnosno da su ostale na nivou prošlogodišnjih Dodali su da su cijene njihovih udžbenika za engleski i njemački jezik15 KM, a radnih svesaka 10 KM.
– U skladu sa zakonskom procedurom, pripremili smo i odštampali udžbenike za osnovnu i srednju školu. Svi udžbenici su spremni i nalaze se u knjižarama. Sve je spremno za novu školsku godinu – kažu za Srpskainfo u ovom zavodu.

Srpska info