fbpx

ELEKTRO - HERCEGOVINA: Za reklamiranje preduzeća 80.000 KM

ELEKTRO - HERCEGOVINA: Za reklamiranje preduzeća 80.000 KM

Ovo je druga godina zaredom da „Elektro-Hercegovina“ raspisuje tendere za nabavku usluga reklamiranja. Prošlogodišnji tender, koji je prema mnogo čemu sličan aktuelnom, dodijeljen je kompaniji „Samit Energetike“ d.o.o. Trebinje. Ova firma bila je jedini ponuđač na tenderu vrijednom također 80.000 KM bez PDV-a

U poslovnom svijetu, reklamiranje je ključni alat za privlačenje kupaca, a s ciljem stvaranja prednosti nad konkurencijom i povećanja prihoda. Riječ je o plaćenim komunikacijskim aktivnostima koje se koriste kako bi se promovisali proizvodi i usluge, te dodatno izgradio brend.

Firme iz svih razvijenih ekonomija, zbog obično velike konkurencije, daju značajna sredstva za reklamiranje. Međutim, u Bosni i Hercegovini često i javne institucije i preduzeća, koje imaju de facto monopol na tržištu na kojem posluju, izdvajaju velika sredstva za reklamiranje.

Jedna od tih firmi je i Operater distributivnog sistema „Elektro-Hercegovina“, zavisno preduzeće koje posluje u sklopu sistema Elektroprivrede Republike Srpske.

Naime, ovo preduzeće, na čelu s v.d. direktora Ognjenom Kuljićem, raspisalo je 14. augusta tender vrijedan 80.000 KM bez PDV-a, za usluge reklamiranja preduzeća.

Evo kako pravdaju svrhu ovog tendera iz „Elektro-Hercegovine“:

„Operater distributivnog sistema „Elektro-Hercegovina“ akcionarsko društvo Trebinje planira ove godine da realizuje 80.000,00 KM bez PDV-a, kroz nabavku Usluge promocije Preduzeća na sportskim događajima, kulturnim manifestacijama, simpozijima, kongresima, sajmovima, savjetovanjima, izdavanju publikacija i ostalim događajima od značaja za promociju i reklamiranje Preduzeća, kako bi poboljšala vidljivost svog brenda i unaprijedila kvalitet svog poslovanja.“

Iako tender jeste uredno planiran, ipak se nameće pitanje svrsishodnosti nabavke, s obzirom na prirodu poslovanja ovog javnog preduzeća, te nepostojanja realne konkurencije. Posebno ako se uzme u obzir da u ovoj godini „Elektro-Hercegovina“ planira provesti još nekoliko tendera za nabavku usluga reklamiranja i oglašavanja.

Vratimo se na detalje samog tendera koji se provodi. Koristi se otvoreni postupak javne nabavke, a predviđeno je zaključivanje okvirnog sporazuma s jednim dobavljačem na period od 10 mjeseci.

Kada je riječ o uvjetima za ponuđače, konkurencija je jednim dijelom ograničena, jer se od ponuđača traži uspješna realizacija jednog ili više ugovora čiji su karakter i kompleksnost slični predmetnoj nabavci, čija je vrijednost najmanje 50.000 KM. Pod ugovorima čiji su karakter i kompleksnost slični predmetnoj nabavci podrazumijevaju se usluge reklamiranja privrednih subjekata na sportskim, društvenim i kulturnim događajima.

Što se tiče opisa traženih usluga, postoje četiri nivoa reklamiranja koja su precizno definisana:

elektrohercegovina tender

Ovo je druga godina zaredom da „Elektro-Hercegovina“ raspisuje tendere za nabavku usluga reklamiranja. Prošlogodišnji tender, koji je prema mnogo čemu sličan aktuelnom, dodijeljen je kompaniji „Samit Energetike“ d.o.o. Trebinje. Ova firma bila je jedini ponuđač na tenderu vrijednom također 80.000 KM bez PDV-a.

(pratimotendere.ba)