fbpx

Kako su zaista nastali stihovi za “Heroes”, pjesmu Dejvida Bouvija koja je pomogla da se sruši Berlinski zid

Kako su zaista nastali stihovi za “Heroes”, pjesmu Dejvida Bouvija koja je pomogla da se sruši Berlinski zid

Foto: Ralph Gatti/ France-Presse — Getty Images

Iako mu je trebalo nekoliko godina da razvije svoj pogled na globalno tržište, Dejvid Bouvi postao je jedna od najkreativnijih sila svoje generacije početkom 1970-ih.

Poslije obećavajućeg rada na pjesmama ‘Space Oddity’ i ‘Hunky Dory’, muzički kameleon postigao je prvi vrhunac u konceptualnom albumu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars”.

Bouvi je održao odličan nivo tokom sredine 1970-ih i dostigao još jedan umjetnički vrhunac sa svojom slavnom Berlinskim trilogijom: “Low”, “Heroes” i “Lodger”. Daleko od glamuroznog sjaja Ziggy Stardusta, ovi albumi bili su eksperimentalniji, koristeći najsavremenije sintisajzerske teksture i metode produkcije zahvaljujući Brajanu Inou i Toniju Viskontiju.

Berlinska trilogija bila je gotovo univerzalno inspirisana avanturama Bouvija i Igija Popa na evropskom kontinentu. Kako se može pretpostaviti, veći dio vremena proveli su u njemačkoj prestonici, Berlinu, koji je tada bio podijeljen na dva dijela Berlinskim zidom dugim 155 kilometara, koji je razdvajao Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Inspirisan politički nametnutom podjelom grada, Bouvi je napisao singl ‘Heroes’ 1977. godine, možda svoj najpopularniji hit iz berlinske ere. Umjesto klasičnog refrena, Boui koristi motiv i završni refren “We can be heroes”, koji se odnosi na naratora i njegovu ljubavnicu.

Bouvi je znao bolje nego da jednostavno ispriča svoju priču, ali znajući situaciju u vrijeme pisanja, očigledno je na koji zid se odnosi peti stih.

Ranije u pjesmi, “I wish you could swim/ Like the dolphins, like dolphins can swim”, sugeriše da narator želi da njegova ljubavnica, navodno zarobljena na istočnonjemačkoj strani zida, uživa u slobodi velikog mora. Zatim Bouvi pjeva, “We can beat them, for ever and ever”, vjerovatno aludirajući na Grenztruppen, koji su čuvali zid.

U petom stihu, tik pre završnog refrena, Bouvi pjeva, “I, I can remember/ Standing, by the wall/ And the guns, shot above our heads/ And we kissed, as though nothing could fall”. Ovaj dio priče vidi par kako se suprotstavlja ustrojstvu u ime ljubavi, rizikujući svoje živote dok lete meci.

Priča ispričana u pjesmi ‘Heroes’ je, naravno, fantazija, ali zasnovana na veoma stvarnim događajima.

– Jednog dana, Dejvid je objavio da ima tekst napisan za ‘Heroes’, ali da mora da napiše još nekoliko stihova. I tog dana, Antonia Mas, koja je pjevala prateće vokale na ‘Beauty and the Beast’, bila je u studiju – ispričao je Viskonti u ranijem intervjuu za BBC.

– Dejvid nije mogao da se koncentriše dok smo mi bili u studiju, pa nam je rekao, ‘da li biste vas dvoje izašli u šetnju?’ ali to nije bilo sjajno mjesto za šetnju – nastavio je. – Tako smo šetali iza studija i mogli smo da vidimo kontrolnu sobu, a pretpostavljam da smo i mi bili vidljivi jer smo Antonia i ja razmijenili poljubac pored zida. Vratili smo se u studio, a Dejvid se smješkao. Imao je onu vrstu smijeha mačke koja je pojela krem, a ja sam rekao, ‘Šta ima?’ i rekao je, “pa vidjeli smo vas kako se ljubite pored zida, i to je ušlo u pjesmu”.

Kada su 1989. godine ljudi Njemačke ustali da sruše Berlinski zid u jednom od najznačajnijih trenutaka moderne istorije, pjesma ‘Heroes’ Dejvida Bouija postala je simbol otpora i slobode. Kada je Bouvi preminuo 2016. godine, njemačka vlada se zvanično zahvalila Starmanu na doprinosu:

“Doviđenja, Dejvid Bouvi. Sada si među herojima. Hvala ti što si pomogao da se sruši zid”.

Dejvid Bouvi rođen je da današnji dan, 8. januara 1947. u Brikstonu u Engleskoj. Preminuo je 10. januara 2016. poslije duge borbe s rakom jetre.

Headliner