fbpx

Inovativni projekat ''Balkan Beats Fusion'' obogaćuje muzičku scenu Zapadnog Balkana

Inovativni projekat ''Balkan Beats Fusion'' obogaćuje muzičku scenu Zapadnog Balkana

Foto: Balkan Beats Fusion

Projekat "Balkan Beats Fusion" predstavlja jedinstvenu sintezu tradicionalne muzike Zapadnog Balkana i savremenih elektronskih muzičkih stilova, stvarajući time potpuno novi muzički izraz. Cilj projekta je oživljavanje i promoviranje kulturnog naslijeđa kroz inovativne muzičke produkcije koje istovremeno poštuju tradiciju i privlače modernu publiku. Tokom projekta, ostvarena je uspješna saradnja sa etnomuzikolozima i umjetnicima, što je omogućilo autentičan prikaz tradicionalnih zvukova u elektronskom okruženju.

Od početka projekta na projektu Balkan Beats Fusion zabilježeno je preko četiri sata autentičnih muzičkih izvedbi,uz upotrebu instrumentalnih i vokalnih talenata iz Bosne i Hercegovine i regije. Ove snimke, koje uključuju solo instrumentalne izvedbe i horsko pjevanje, bit će temelj za stvaranje muzičkih uzoraka koji će se koristiti u produkciji nove elektronske muzike sa fuzijom tradicionalnih zvukova i napjeva Bosne i Hercegovine i regiona, prenosi federalna.ba.

Za realizaciju muzičke produkcije, projekt je privukao kako istaknute, tako i nadolazeće producente elektroničke muzike. Izabrani producenti, među kojima će biti poznata imena iz žanrova elektronske muzike kao što su House, Progressive House i Melodic Techno, biće zaduženi za integraciju tradicionalnih zvukova u svoje kompozicije. Ovo partnerstvo ne samo da promovira kulturnu razmjenu, već i pruža platformu za tradicionalne muzičare da svoje umijeće predstave globalnoj publici.

Projekat "Balkan Beats Fusion" je primjer kako tradicionalna umjetnost može biti revitalizirana kroz moderne tehnologije i kreativne pristupe, obezbjeđujući da kulturno nasljeđe Zapadnog Balkana ostane živo i relevantno. Sa Garden of Dreams festivalom kao ko-implementatorom, projekt obećava širenje svog uticaja, povezujući tradicionalnu i elektroničku muzičku scenu i promovišući kulturnu raznolikost regiona na međunarodnoj sceni.

Na kraju intenzivnog perioda terenskih snimanja i angažmana renomiranih producenata elektronske muzike, očekuje nas lansiranje albuma koji će obuhvatati osam pjesama. Ove pjesme kombinuju modernu elektronsku produkciju sa autentičnim zvucima, instrumentima i vokalima tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine te šireg zapadnobalkanskog područja. Projekat će biti krunisan spektakularnim završnim događajem "Balkan Beats Fusion", koji će pružiti priliku široj javnosti da se upozna sa našim radom i izuzetnom muzikom koja je nastala tokom projekta, revitalizirajući tradicionalnu muziku i predstavljajući je u novom svjetlu.

Balkan Beats Fusion je podržan od strane British Councila, a realizuje se u okvirima projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs)” koji finansira Evropska unija. CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.