fbpx

“CRNI MED”: Strip o zagađenju i korupciji u “košnici”

crni med web 1

Foto: Marko Gačnik

ZEMLJA-VODA-ZRAK platforma predstavila je “Crni med” strip koji duboko ulazi u priču o GIKIL-u, koksari u Lukavcu, ističući probleme zagađenja i izvlačeći fascinantnu paralelu između proizvodnje koksa i pčela koje prave crni med. Autori grafičke novele su Saša Džino, Marko Gačnik i Damir Arsenijević, izdavač je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Rasplećući narativ, “Crni med” osvjetljava tešku sudbinu radnika GIKIL-a i surove stvarnosti s kojom se suočavaju. Dok rade u sjeni opasnog industrijskog postrojenja, strip opisuje bitku njihovih života, povezujući ih sa tajanstvenim svijetom pčela i njihovog procesa pravljenja meda.

Iza ekološkog aspekta, grafički roman zaranja u zamršen mrežu korupcije koja okružuje “košnicu”, s posebnim fokusom na Pramoda Mittala, indijskog vlasnika GIKIL-a. Kroz ilustracije i pripovijedanje, strip otkriva tešku realnost s kojom se likovi suočavaju.

“Crni med” povezuje probleme zagađenja, radne snage i korupcije, tkajući priču o balansu između industrije, prirode i ljudske pohlepe. Ovaj strip služi kao snažan komentar o složenim izazovima s kojima se suvremeno društvo suočava, gdje se težnja za profitom često sudara s očuvanjem okoline i socijalnom pravdom, navodi se u saopštenju.

Strip možete preuzeti s ovog linka.