fbpx

Mirjana Tešanović: Zveckanje oružjem na Međunarodni dan mira

Generalna skupština Ujedinjenih nacija rezolucijom iz 2001. godine, kojom se 21. septembar svake godine proglašava Međunarodnim danom mira, usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja. Kod nas se ovaj dan obilježava u skladu sa tradicijom, huškanjem na rat i nasiljem nad zdravim razumom, i sve to u drugom poluvremenu izborne kampanje za lokalne izbore.

dodik i bakir

Autor: Impuls

Dan Republike Srpske i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Dan Republike Srpske obilježava se već godinama 9. januara. Vrijeme je to kada se slavi najviše slava, pravoslavni Božić, dvije Nove godine, po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, mada slavlja počinju još u decembru sa Svetim Nikolom i Božićem po gregorijanskom kalendaru. Ukratko, za prosječnog građanina RS koji sebe doživljava pripadnikom srpskog narod to je još samo jedan u nizu neradnih dana koji uglavnom slave zvaničnici RS, jer se prosječan građanin već debelo istrošio, vjerovatno i zadužio da bi Božić, slavu, Novu godinu, dočekao kako dolikuje, pune trpeze i pijan k`o letva.

Da odmah razjasnimo najvažnije. Ništa, ali apsolutno ništa u ovoj državi se neće promijeniti ako se ovaj dan prestane slaviti, kao što ni proslava istog nije imala nikakvog političkog, ekonomskog ili bilo kog drugog društvenog uticaja.

Jedini značaj koji ovaj dan ima je oprečnost njegove simbolike, “trajna kategorija” i “genocidna tvorevina”. Sa ovim praznikom ili bez njega, entitet Republika Srpska neće nestati niti se odcijepiti. Nestati neće jer za to je potrebna saglasnost oba entiteta i sva tri naroda, ili pojednostavljeno Srbi bi trebali da ukinu svoju “trajnu kategoriju”. Odcijepiti se neće jer to Ustav ne predviđa, kao što je onaj nakadašnje SFRJ omogućavao republikama, a za neustavno odvajanje niko, pa ni Milorad Dodik, pojednostavljeno, nema muda.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Ustavnom sudu BiH podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja ovog dana, a Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima RS, odnosno dio vezan za proslavu dana RS.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je da datum obilježavanja Dana Republike Srpske "ne može ukinuti nijedan sud u BiH, pa ni Ustavni sud, niti bilo kakva voluntaristička volja bilo kojeg pojedinca ili bilo koga u Sarajevu".

Tako je počela jedna od najprljavijih političkih prevara u zadnjih dvadeset godina.

Referenduma i oružja

Dalje znamo kako su se stvari odvijale. Sprema se referendum, koji zapravo i nije referendum već anketa, zbog koga je SNSD obustavio svoju medijsku kampanju, a počelo je i pucanje iz poganih usta sa svih strana uključujući i onu preko Drine. Zveckaće se oružjem i dalje, dizati tenzije još više, treba ovaj sluđeni narod još strašiti, fokusirati na referendum i rat, samo što dalje od stvarnih problema.

Šta se krije iza "hljeba i igara"? Na prošlim Opštim izborima Dodikov SNSD izgubio je uticaj na državnom nivou. Kako stvari stoje, na ovim lokalnim izborima izgledno je da bi mogli da izgube i Banjaluku kojom dominiraju već godinama. Ako izgube Banjaluku, izgubili su i Republiku Srpsku. A onda dolaze problem, veliki problem i oni neće doći od onih koji bi mogli da “osvoje Banjaluku”, već iz samog SNSD-a.

Većina naših političkih partija su interesne mafijaške organizacije i logično je da se nakon gubitka strateških izbornih ciljeva suočavaju sa unitrašnjim problemima koji dovode do raskola, odlaska ljudi, nastanka novih partija. Tako gubitnicima najveći neprijatelji postaju dojučerašnji “iz dupeta ti virim” prijatelji koji će da bi sačuvali sebe pokazati prstom na "velikog vođu".

Milorad Dodik to jako dobro zna. Zna i da svi njegovi saradnici imaju hrpe dokumenata, jedni o drugima, ali i o njemu, dokumenata o svim aferama uz koje se Dodikovo ime vezuje.

Zato je referendum jedina kampanja koju Dodik vodi. "Odbranimo Republiku Srpsku da bih ja sačuvao svoju guzicu", bio bi idealan slogan SNSD-a za ove izbore, a ako je zveckanje oružjem jedan od načina da se Srbi ujedine i održe SNSD na vlasti, zašto ga ne iskoristiti.

Ostaje još samo pitanje zašto mu je Bakir Izetbegović nabacio loptu. Situacija u F BiH je nešto složenija nego u RS i tamo se ne može desiti da jedna politička partija ima većinu kao što je imao SNSD. Međutim, veze između ovih političko – porodično – mafijaških klanova su veoma čvrste i ako se jedan poljulja, to će imati posljedice i na drugog.

Pored toga, ni SDA nema šta da ponudi osim priče o referendum, samo iz drugog rova.

Na kraju se u ovu predstavu za široke narodne mase uključio i Zmaj od Šipova, onako uživo kao na Farmi.

A vi, dragi građani i građanke Republike Srpske, ako opet nasjednete na šuplje priče, ostatćemo živjeti na Farmi, ali onoj Orvelovoj, životinjskoj, kao ovce za blejanje i šišanje i još ćemo debelo da platimo taj ostanak u ovom zanimljivom rijalitiju.  

Ako je to ono što o sebi mislite, da ste ovce za blejane i šišanje, a vi fino izađite ne referendum, podržite Dodika, dozvolite mu da potroši vaše pare na referendum koji ustvari nije referendum već anketa koja se neće pikati od ponedjeljka, jer od ponedjeljka je pravna država pa će Narodna skupština da postupi u skadu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Dozvolite mu da nabaci loputu Izetbegoviću, dozvolite im da vas i dalje straše i kradu, kopajte po kontejnerima a djecu šaljite ma “mrski zapad” i slavite Dan Republike Srpske od siće što vam pošalju, sve dok jednog dana više ne bude imao ko i šta da slavi.

Do tada će vaš omiljeni vođa već da se preseli negdje u Rusiju, najbolje u Moskvu, gdje već živi porodica Slobodana Miloševića.