fbpx

ŽUTA MINUTA – Žabokrečina

ŽUTA MINUTA – Žabokrečina

Ilustracija Jelena Žilić

Dodik ide na izbore. Izbori su zakazani za 6. oktobar. Zakazala ih Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, po izbornom zakonu koji je izmijenio visoki predstavnik Kristijan Šmit. Za Dodika Šmit, više nije lažni, nelegitimni, visoki predstavnik, „njemački turista“... Izbori se neće održati po „izbornom zakonu“ koji je usvojila Narodna Skupština RS.

Piše: Miljan Kovač

Za koji dana, Generalna skupština Ujedinjenih nacija će usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Republika Srpska zbog toga neće proglasiti nezavisnost, niti će se iz državnih institucija povući članovi Dodikove stranke (koje on zove: predstavnici RS), niti će se desiti bilo šta od onoga čime je Dodik okolo prijetio po principu „šta će biti ako bude“.

Iz prostog razloga što Dodik nema nikakav princip, osim „principa“ očuvanja vlasti i stečenih bogatstava što bi se zajedničkim imeniteljem moglo nazvati – borbom da se brani sa slobode. I to je jedina „borba za slobodu“ koju on predvodi.

I bolje da je tako, jer ni Rezolucija, ni izborni zakon ni Kristijan Šmit, ne nanose nikakvu štetu ni RS ni državi, a pogotovo ne građanima. Štetu im nanose Dodik i njegovi politički partneri kako od opštinskih preko entitetskih do državnog nivoa vlasti.

Zato treba „cijeniti“ tu Dodikovu osobinu što iako „svašta obećava“, ništa ne ispunjava, sa izuzetkom vlastitog budžeta. Onaj ko odavno nije shvatio da je to jedina Dodikova „ideologija“, u ozbiljnom je problemu. U većem je problemu onaj ko to shvata jer se za razliku od ovog prvog zbog toga još i nervira i narušava vlastito zdravlje frustriran spoznajom da teško šta može promijeniti.

Ipak, Dodik je bombastičnim najavama izazvao, u najmanju ruku, strah kod velikog dijela građana, a ako je to malo, onda da i ne govorimo o nekim krupnijim posljedicama, čiji ćemo krajnji efekat tek osjetiti.

Republika Srpska je u velikim problemima, a među njih ne spada ni jedan od nabrojanih u uvodu ovog teksta. Problem je rekordna zaduženost koja iz dana u dan raste.

Trenutno, najteži problem RS, je rata kredita teška 400 miliona maraka koja stiže na naplatu početkom juna mjeseca. A poslije juna dođe jul, avgust, nove rate, kamate, nova zaduženja i prodaje obveznica, kako bi se za tekući mjesec obezbijedila isplata penzija i drugih davanja...

Banke se za razliku od građane neće uplašiti „secesije“, niti će se rasplakati nad sudbinom „srpstva ugroženog“.

Džaba nove verzije Kosovskog mita. Najnovija u Dodikovoj izvedbi glasi: „Ako se stranke iz Srpske ne prijave na izbore, rizikuju mogućnost scenarija sa sjevera Kosova i Metohije, kada Srbi nisu izašli na izbore, a izbori su proglašeni legitimnim“.

Priča se da Dodikov „prije svega prijatelj“, srbijanski predsjednik Vučić, nije baš oduševljen ovom tvrdnjom, s obzirom da je on taj koji je pozvao Srbe na sjeveru Kosova da bojkotuju izbore, što je za posljedicu imalo da im gradonačelnike izabere manjina.

Da li je Vučićev „prije svega prijatelj“, ovakvom izjavom želio poručiti da je on nepogrešivi vladar Srbije, debelo pogriješio i da je on pretendent za vladara „vaskolikog srpstva“ takvu grešku neće ponoviti? Nije ni bitno. Bitno je da međunarodna zajednica ipak nije digla ruke od Bosne i Hercegovine, da je Dodik itekako toga svjestan i da nakon neuspjeha puštenih balona, polako staje na „balun“ i javno priznaje dojučerašnjeg „njemačkog turistu“ za visokog predstavnika.

Ponekad se baš krupne žabe moraju progutati što reče, jedan bivši vozač crvenog kombija. Ali ni on, kao ni drugi od Dodikovih argata, nisu vrijedni retka u ovom tekstu.

Ne mislim to ja, nego Dodik, koji na X mreži kreira njihovo mišljenje. Oni ga onda samo reprodukuju kao gačci.

Tu spadaju oni mediji koji ne propustiše, ama baš ni jedno pominjanje Šmita, da uz njega ne nalijepiše etiketu „kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika u BiH“.  Nakon što je RS progutala žabu, očekujem da će pisati „koga RS koja je progutala žabu priznaje za visokog predstavnika“.

Ne znam za vas, ali ja se neću iznenaditi ako u jednim dnevnim novinama sutra pročitam vijest: Predsjednik RS, koji je progutao žabu, sastao se sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom...“

Kolumne „Žuta minuta", su dio serije „Impuls semafor“ 

Autor: Impuls