fbpx

Gacko: Saga o sumraku rudnika

RiTE Gacko

Kako radi TE Gacko javnost je mogla da vidi proteklih nedelja tokom kojih je na hiljade tona pepela zasulo celu opštinu. Rešenje za ekološku katastrofu je na dugom štapu, a “sipanje pepela” će potrajati. Manje vidljive su prilike u rudniku. Suština je da godinama pada proizvodnja otkrivke, a ona je pravi pokazatelj stanja. Rukovodioci ništa ne preduzimaju, a kako stvari stoje, u 2022. će ovi parametri će biti i lošiji.

Inertnost je zajednički imenitelj za sve velike sisteme, stoga važi i za rudnik u Gacku. Njegovo propadanje se može posmatrati kao višegodišnji proces koji je u završnoj fazi. Ukoliko ne dođe neka “spoljašnja sila” u vidu revolucije u mehanizaciji (samo značajnije zanavljanje bi donelo poboljšanje) ili privatizacije (tradicionalni partner?), rudnik će prosto “izdahnuti” pod pritiskom loših poslovnih odluka, neispravne mehanizacije, nediscipline, negativne selekcije, partijskog kadriranja… Mnogo je razloga za kolaps koji je, takoreći, stigao na glavnu kapiju RiTE.

Samo senka od proizvodnje

Menadžment preduzeća sa javnošću komunicira uglavnom saopštenjima u kojima navodi mesečnu proizvodnju struje i uglja. Doduše, činjenica da lignita ima dovoljno za nesmetan rad termoelektrane je već stvar za pohvalu. Potpuno druga priča je kvalitet istog zbog čega je Gacko posivelo od pepela i postalo tema u regionu.

Ipak, za poznavaoce stvari u rudniku, krucijalno pitanje nije da li ima uglja, nego da li ima otkrivke. Opštepoznato je da se sa njom kasni decenijama, ali je poslednjih godina, nedopustivo mala.

U odnosu na 2015. godinu kada je iznosila (uz pomoć izvođača) 8, 2 miliona kubika, svaka naredna je bila lošija.

U 2020. je ostvareno 5,8 miliona, da bi prošle godine, iako računica nije do kraja svedena, “spala” na oko 4,6 miliona.

Upućeni tvrde da je to još i dobro u odnosu na godinu pred nama jer su kod kontinualne proizvodnje (2 BTO sistema), od pojedinih transportera ostali “patrljci”, a diskontinualna (transport kamionima) je desetkovana.

Prvi BTO sistem (bager-transporter-odlagač) je od 15. novembra u zastoju. Radovi na njemu se prolongiraju, a šteta je nenadoknadiva. Nekada je ovaj sistem “davao” 1,6 miliona kubika godišnje, a u 2021. manje od 600 hiljada!

Svojevremeno su dva BTO sistema proizvodila i do 3,2 miliona kubika otkrivke godišnje. U 2021. su oba “dala” tek oko 1,2 miliona. Dakle, proizvodnja oba BTO sistema nije ni 50% od učinka jednog sistema pre 6 ili 7 godina.

Od 44 proizvodna kamiona u rudniku proteklih dana je ispravno bilo tek 6. Ponekad i 8. 2/3 uglja dolazi iz “povlatne zone”, a njegov kvalitet je loš”, tvrde rudari.

Da je udeo nečistoća preko 30%, rekao je nedavno Saša Nikolić, rukovodilac RJ Termoelektrana.

Sredili RiTE Gacko, a sada će i opštine

Ipak, osim konstatacija da je ugalj loš, niko od onih koji godinama upravljaju RiTE Gacko, strateškim resursom koji proizvodi 30% od ukupne količine struje u RS, nije izašao sa konkretnim planom za saniranje stanja.

Nije poznato da li uočavaju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi ovaj gigant, ali je sigurno da ga u javnosti ignorišu i uglavnom se oglašavaju saopštenjima o proizvodnim uspesima ističući da TE nesmetano radi.

Oni kojima je to jedini izvor prihoda, dakle, većina stanovnika Gacka, su zabrinuti suočeni sa očevidnim propadanjem. Ipak, hvataju se za slamku nade koja se ogleda u rečenici: “Otkad postoji termoelektrana govore da je pred zatvaranjem, a ona i dalje radi”.

Realisti, pak, imaju svoju rečenicu: “Ako se neprestano sipa u čašu, doći će trenutak kada će se ona preliti”. Za njih se stiglo na korak od toga.

Zalihe uglja su dovoljne za nesmetani rad termoelektrane”, standardni je deo saopštenja kojim se svakog meseca Uprava RiTE Gacko obraća javnosti. Ipak, niko nije rekao da to i ne mora biti nužno dobra vest za termoelektranu budući da se ugalj iz “povlate” pretvara u blato ako dugo stoji.

Uprkos alarmantnim pokazateljima, posmatraču sa strane se čini da menadžment preduzeća ne brine zbog stanja u RiTE. Stiče se utisak da direktori (Šešlija, Marković, Tepavčević, Nikolić) više energije poklanjaju političkoj karijeri i ulozi odbornika u opštinama Gacko i Bileća koje su namerni da srede.

Tajno preduzeće RiTE Gacko

Umesto da se bavi proizvodnjom, Uprava je fokusirana na evidenciju prisutnosti radnika. A ona je sa kartica prešla na “tajm-treking” putem aplikacija na telefonu. O softveru i koliko je plaćen, javnost nije upoznata te je, poput svih unapređenja, netransparentna. Otuda je razumljiva sumnja da je posredi još jedno “izvlačenje para” iz preduzeća koje je do guše u dugovima.

Šteta se u preduzeću pravi neprekidno. Evo, sad su nam ukinuli bonove, a kažu da ćemo od nove godine marendu morati preuzimati lično. Što znači da će bagerista morati da zaustavi rotorni bager da bi otišao po doručak, što do sada nije bio slučaj. Ako bager stane, stane i ceo sistem kontinualne proizvodnje. Ko će te zastoje nadoknaditi?”, pita se jedan od rudara.

Odluke menadžmenta su čak i za zaposlene nepoznanica, jer se donose netransparentno i u uskom krugu ljudi. A način na koji se upravlja ovim preduzećem ga je od javnog pretvorilo u tajno.

Autor: Milanka Kovačević

Direkt