fbpx

U pola vijeka klimatski ekstremi odnijeli dva miliona života

U pola vijeka klimatski ekstremi odnijeli dva miliona života

Foto: Ilustarcija

Gotovo 12.000 ekstremnih klimatskih događaja povezanih s vremenom, klimatskim promjenama i vodom prijavljeno je između 1970. i 2021. godine.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da je oko 12.000 ekstremnih klimatskih događaja prijavljenih od 1970. do 2021. godine uzrokovalo smrt više od dva miliona ljudi.

Generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas podijelio je izvještaj pod nazivom “Ujedinjavanje u nauci” o klimatskim promjenama i ciljevima održivog razvoja na konferenciji za novinare održanoj u Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Prema izvještaju, implementirano je samo 15 posto ciljeva održivog razvoja vezanih za klimu, prenosi Anadolija.

Gotovo 12.000 ekstremnih klimatskih događaja povezanih s vremenom, klimatskim promjenama i vodom prijavljeno je između 1970. i 2021.

To je dovelo do više od dva miliona smrtnih slučajeva i više od 4.300 milijardi dolara ekonomskih gubitaka.

U izvještaju je navedeno da se više od 90 posto smrtnih slučajeva i 60 posto ekonomskih gubitaka dogodilo u ekonomijama u razvoju, što je ometalo održivi razvoj.

Ekstremni vremenski uslovi

Rastuće globalne temperature izazivaju ekstremnije vremenske uslove.

Kako bi se postigli ciljevi ograničavanja povećanja globalne temperature na ispod dva stepena prema Pariškom sporazumu, globalne emisije stakleničkih plinova moraju se smanjiti za 30 posto, odnosno 45 posto do 2030. godine.

Taalas je rekao da naučni i tehnološki napredak može doprinijeti ciljevima održivog razvoja.

“Hitnost naučnih rješenja veća je nego ikad. Za postizanje ovog cilja bit će potrebne velike, brze i sistemske promjene”, rekao je Taalas.

Taalas je upozorio da ako borba protiv klimatskih promjena bude neuspješna i porast globalne temperature dostigne 2,8 stepeni, može doći do mnogo više negativnih efekata.

Izvor: Agencije