fbpx

Najviši kamp Mont Everesta prepun je smrznutog smeća čije će čišćenje trajati godinama

Najviši kamp Mont Everesta prepun je smrznutog smeća čije će čišćenje trajati godinama

Foto: Doma Sherpa/Getty Images

Najviši kamp na najvišoj planini na svijetu Mont Everestu prepun je smeća za čije će čišćenje trebati godine, prema riječima šerpasa Ang Babua koji je ove godine predvodio tim koji je čistio smeće i uklanjao leševe u blizini vrha.

Samo tokom ove penjačke sezone na Everestu koja je trajala od marta do maja tim sastavljen od vojnika i lokalnih šerpasa i finansiran od strane nepalske vlade je uklonio čak 11 tona smeća, četiri tijela i jedan kostur.

Ang Babu kaže da bi na posljednjem odmorištu za planinare prije nego što stignu na vrh Mont Everesta i koji se nalazi u takozvanoj "zoni smrti" na visini od 7,906 metara, moglo biti čak još 40-50 tona smeća, prenosi Beta.

"Smeće koje se tamo nalazi je uglavnom od starih šatora, nešto ambalaže za hranu, boca sa kiseonikom i užadi koji se koriste za penjanje i vezivanje šatora", rekao je on i dodao da je smeće zamrznuto tamo.

Od kada je vrh Mont Everesta prvi put osvojen 1953. godine, oko 12.000 planinara se popelo na njega, a mnogi su ostavili smeće.

Poslednjih godina, vlada Nepala zahtijeva da penjači vrate svoje đubre ili u protivnom plaćaju visoke novčane kazne, što je zajedno sa povećanom svješću penjača o životnoj sredini, značajno smanjilo količinu smeća koja ostaje na Everestu. Međutim, to nije bio slučaj ranijih decenija.

"Većina smeća je ostala iz starijih ekspedicija", rekao je Ang Babu. Prema njegovim riječima razlog zašto su planinari ostavljali tolike količine đubreta je zato što "na toj velikoj nadmorskoj visini život je veoma težak i kiseonika je veoma malo. Tako da su penjači i njihovi pomagači šerpasi više fokusirani na spasavanje sebe".

Šerpasi u timu sakupljali su smeće i tijela sa viših nadmorskih visina, dok su vojnici nedjeljama radili na nižim visinama i području baznog kampa tokom sezone penjanja, kada su vremenski uslovi povoljniji.

Ang Babu je rekao da je vrijeme predstavljalo veliki izazov za njihov rad u oblasti posljednjeg kampa koji se zove Južni prevoj, gdje je nivo kiseonika oko jedne trećine normalne količine, a vjetrovi mogu brzo da pređu u mećave i vladaju veoma niske temperature.

Iskopavanje smeća je takođe veliki zadatak, jer je ono zaleđeno u ledu i razbijanje tih blokova nije lako.

Bilo je potrebno dva dana da se iskopa jedno tijelo u blizini Južnog prevoja koje je bilo zamrznuto u stojećem položaju duboko u ledu. Drugo tijelo je bilo mnogo više na 8.400 metara i bilo je potrebno 18 sati da se odvuče do nižeg kampa, gdje ga je pokupio helikopter.

Tijela su prebačena u Univerzitetsku bolnicu Tribuvan u Katmanduu radi identifikacije.