fbpx

Portugalska galija - jedna od najotrovnijih životinja na svijetu

Portugalska galija - jedna od najotrovnijih životinja na svijetu

 

Foto: Getty Images

Portugalska galija (Physalia physalis) spada među najotrovnije organizme iz skupine žarnjaka na svijetu. Otrov najčešće koristi za paraliziranje riba kojima se hrani. Portugalska galija poznata u svijetu pod imenom Portuguese Man O’ War, živi na površini mora i mesožder je veličine je 28-30 cm.

Njeni dugački pipci donose bolni ubod, koji je dovoljno otrovan i snažan da ubije ribu, pa čak i čovjeka. Unatoč svom izgledu, Portugalska galija nije prava meduza, već kolonijalni organizam sastavljen od mnogih specijaliziranih životinja iste vrste, zvane zooidi ili polipi. Ovi su polipi međusobno povezani i fiziološki integrirani do te mjere da ne mogu samostalno preživjeti već funkcioniraju u simbiozi kao cjelovit organizam.

Portugalska galija nema sredstvo za pokretanje, a pokreću ga vjetrovi, struje i plima. Jaki vjetrovi mogu ih odvesti u uvale ili na plaže. Njegova prisutnost na plažama može uzrokovati zatvaranje plaže.

portugalska galija foto getty images

Foto: Getty Images

Čovjeku može nanijeti strahovitu bol. Ova vrsta je odgovorna za do 10 000 ljudskih uboda svakog ljeta u Australiji, posebno na istočnoj obali. Jedan od problema s prepoznavanjem uboda je taj što odvojeni pipci danima mogu plutati u vodi, a da plivač nema pojma da li je ubod od Portugalske galije ili nekog drugog manje otrovnog stvorenja.

Ubod Portugalske galije može paralizirati male ribe i drugi plijen. Odloženi uzorci i mrtvi primjerci u moru i na obali čak danima nakon smrti organizma ili odvajanja pipka mogu ubosti jednako bolno kao i živi organizmi.

Njegov ubod ostavlja crvenu mrlju, koja obično traje dva ili tri dana, iako bi bol trebala prestati nakon otprilike 1-3 sata što je potpuno individualno od osobe do osobe, ovisno o biologiji čovjeka. Međutim, otrov može putovati u limfne čvorove i može uzrokovati razne simptome – alergijsku reakciju, uključujući oticanje grla, začepljenje dišnih putova, srčani poremećaj i nemogućnost disanja. Ostali simptomi mogu uključivati ​​vrućicu i šok, a u nekim ekstremnim slučajevima čak i smrt, iako je to izuzetno rijetko.

Portugalska galija 1

Ludens media