fbpx

Legendarni jugoslovenski kiosk mogao bi da dobije svoje Lego izdanje

Legendarni jugoslovenski kiosk mogao bi da dobije svoje Lego izdanje

Foto: Screenshot (Youtube/RTS)

Kultni crveni kiosk K67 jedan je od simbola dizajna socijalističke Jugoslavije.

U njemu su se prodavale novine i cigarete, a u nekima cvijeće ili brza hrana. Patentirao ga je 1967. godine slovenski arhitekta Saša Janez Mächtig, a kiosk bi uskoro mogao da se pojavi u potpuno novom izdanju - napravljen od Lego kockica.

Na ideju da legendarni crveni kiosk predstavi u novoj varijanti došao je beogradski arhitekta Nikola Opačić.

Inače, Lego na svojim stranicama ima platformu za predlaganje novih ideja - Lego ideas pa je Nikola predložio svoju. Ovako je Nikola sve to zamislio:

"U svojoj sobi ispunjenoj kockama, pažljivo sam sastavljao različite kockice kako bih napravio svoju sopstvenu verziju Kioska K67. Moja kreacija kombinuje moju strast prema kockama i moje nasleđe što sam rođen u Jugoslaviji. Ljepota Lega je u tome da (ponovo) izgradite šta god želite. Za neke su to možda izmišljena stvorenja i svjetovi, za mene je to Kiosk K67", stoji na stranici.

Nikola navodi da je taj kiosk simbol zajednice i pripadnosti.

"Držeći Lego verziju Kioska K67 danas u rukama, za mene je to prije svega vremenska kapsula koja me vraća u vrijeme kad sam rođen, u mladost i u vrijeme mog prvog poljupca", piše dalje.

Screenshot 2024 02 12 at 12 45 01 Yugoslav Kiosk K67

Stvorio je dva kioska - bijeli je zamišljen kao kiosk s novinama, a crveni kao mjesto brze hrane.

"Dok sam gradio, zamišljao sam priče koje ovaj mali kiosk može da ispriča...U ovom slučaju bi pričao priče o običnim ljudima koji prolaze, kupuju novine, puše cigaretu ili razgovaraju. Ali to bi mogao biti i rimejk poznate verzije koja još stoji u MOMA-i u NYC-u", napisano je na stranici.

Kako navodi, uživao je u sastavljanju ovog seta od Lego kockica.

"Kiosk K67 postao je simbol bezgranične kreativnosti jugoslovenske arhitekture i industrijske proizvodnje, podsjetnik da i najjednostavnije stvari mogu podstaći nevjerovatne priče", zaključuje on, prenosi index.hr.