fbpx

Kako pripremiti psa na dolazak bebe?

Kako pripremiti psa na dolazak bebe?

Foto: Pawculture

Psi su životinje koje vole rutinu, pa ih je potrebno postepeno pripremati na svaku promjenu. Dolazak bebe je jedna od najvećih promjena, kako u vašem, tako i u životu vašeg ljubimca, naročito ako vam je to prvo dijete.

Svakodnevno na internetu viđamo preslatke snimke i fotografije djece i pasa i znamo koliko intenzivnu i predivnu vezu psi mogu ostvariti sa djecom koja uz njih odrastaju. Pomozimo našim krznenim drugarima da to novo iskustvo bude baš takvo!

U nastavku vam donosimo nekoliko važnih i korisnih savjeta o tome kako da najbolje pripremite svog psa na dolazak bebe u kuću i da obezbijedite udobnost i sigurnost svim članovima porodice.

Počnite s pripremama na vrijeme

Psi osjete kada je žena u drugom stanju i vrlo dobro znaju da se „nešto sprema“. Međutim, psi ne vole nagle promjene i treba im više vremena da se prilagode na nove okolnosti, stoga je važno da pripreme počnete čak i do 6 mjeseci prije dolaska bebe. Iako vam se možda čini da je to prerano, vjerujte, bolje je nego da zakasnite.

Pas mora biti zdrav i vakcinisan

Sigurno želite da prvi kontakti psa i djeteta budu pozitivno i zabavno iskustvo za psa. Ako je pas bolestan, vjerovatno će biti povučen, možda čak i nervozan i razdražljiv, a to niti je zabavno, niti sigurno. Zbog zdravlja i sigurnosti bebe neophodno je, takođe, da pas bude vakcinisan i očišćen od vanjskih i unutrašnjih parazita.

Dresura/socijalizacija

Nije preporučljivo da u kući s malom djecom držite psa koji je dresiran metodom kažnjavanja jer bi pas mogao protumačiti kao prijetnju neke bebine nagle pokrete, ako je već bio udaran i ako se s njim postupalo grubo. Važno je da je pas socijalizovan metodama pozitivnih podsticaja i nagrada.

Pripremite psa na nove mirise i zvukove

Znamo već koliko je pseći njuh osjetljiv i zasigurno će mirisi kozmetike za bebe vašem psu biti čudni i neobični. Zbog toga je važno da kreme, šampone, vlažne maramice i pudere za bebe ostavljate ponekad otvorene u kući mnogo prije dolaska bebe da bi pas imao dovoljno vremena da se navikne na ove mirise. Takođe, prije nego što beba izađe iz porodilišta, donesite kući nešto od odjeće koju je beba nosila i dajte psu da je onjuši. Nagradite pozitivne i smirene reakcije na bebinu odjeću. Pronađite zvukove dječijeg plača, smijeha i gugutanja i puštajte ih psu. Ti su zvukovi prilično intenzivni i psu bi mogli biti neprijatni. Zbog toga ih u početku puštajte tiše i nagradite psa svaki put kad odreaguje mirno i bez lajanja.

Postepeno smanjujte vijeme koje provodite sa psom

Prinova u kući će vam oduzeti najveći dio vremena, a pas je navikao da ima vašu pažnju kad god je poželi. Zato je važno da pas nauči da se malo više sam zabavlja. Kupite mu nove igračke koje će mu duže okupirati pažnju. Međutim, vrlo je važno da ne zapostavite psa. Pronađite vijeme za zajedničke šetnje i igru. Rutinu hranjenja, šetanja i spavanja ne bi trebalo mijenjati. Ukoliko je to neophodno, promjene ne smiju biti drastične ni nagle. Šetnje sa psom i bebom zajedno će kod psa stvoriti pozitivne asocijacije na bebu.

Upoznavanje psa i bebe

Prilikom dolaska iz porodilišta, pozdravite svog ljubimca na uobičajen način. Stavite mu do znanja da vam je nedostajao i da vam je drago što ga vidite. Kad prođe prvo uzbuđenje, spustite bebu i dajte psu da je onjuši. Izbjegavajte da pred psa stavljate glavu djeteta, a najbolje bi bilo da mu prvo onjuši noge.

Ne kažnjavajte psa

Fokusirajte se na to da nagrađujete psa za pozitivno ponašanje i da ga usmjeravate na ono što želite da uradite, umjesto da kažnjavate nepoželjne reakcije. Uz vašu pomoć i kontrolu, možete pustiti i dijeteda ponekad nagradi psa nekom poslasticom i tako učinite tu interakciju prijatnijom za psa. Međutim, izuzetno je važno da ne ostavljate psa i dijete bez nadzora.

U svakom slučaju, vi najbolje poznajete svog psa i vjerovatno znate unaprijed kakve reakcije možete očekivati. Ukoliko je pas pravilno socijalizovan i ukoliko njegovo ponašanje inače nije problematično, uz rad, strpljenje i mnogo ljubavi, dobićete pravu malu četvoronožnu dadilju. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, najbolje je da potražite pomoć veterinara ili stručne osobe koja se bavi socijalizacijom pasa.

Izvor: WAGWAG