fbpx

1000 zašto: Zašto je plamen najčešće narandžast?

Druge boje u vatri potiču od različitih hemijskih elemenata u zapaljenom drvetu. Na primer, u vatri može biti natrijuma (ulazi u sastav soli), koji kad se zagreje zrači jasnu žutu svetlost. U vatri može biti i minerala kalcijuma, koji kad se zagreje zrači tamnocrvenu svetlost. Ako ima fosfora (i to je mineral), on će zračiti zelenkastu svetlost.

candles2

Plamen može imati bilo koju boju. Kad gori drvo u kaminu, to je igra žutih, narandžastih, crvenih, belih i plavih plamenova. Boja plamena zavisi od materijala koji gori i od temperature sagorevanja. Na primer, kod plamena sveće. Dok fitilj sagoreva u istopljenom vosku, u plamenu treperi nekoliko boja. Vatri je neophodan kiseonik. Kad sveća gori, donji unutrašnji deo plamena ne dobija mnogo kiseonika i zato je tamniji. Međutim, spoljni deo i vrh plamena dobijaju mnogo kiseonika pa je tu plamen blistav. Dok fitilj sagoreva, a vosak se topi, sitni komadići ugljenika (delići potpuno sagorele sveće) lete u vazduh. Ovi sitni komadići ugljenika toliko su vrući da zrače svetlost. Njihova temperatura je preko 1370 °C, tako da umesto crvene svetlosti zrače žutu. Zato je plamen sveće uglavnom žut. U blizini upaljenog fitilja, plamen je plav. To je zato što je tu gde se, zapravo, sve dešava još vrelije.

U kaminu ili logorskoj vatri može se videti još više boja. Drvo sagoreva na nižoj temperaturi nego sveća. Zato obično ima više narandžaste nego žute boje. Međutim, neke čestice ugljenika u vatri veoma su vruće, pa dodaju žutu boju. Kasnije, kad se ohlade, mogu se videti kao crna čađ u dimnjaku. Druge boje u vatri potiču od različitih hemijskih elemenata u zapaljenom drvetu. Na primer, u vatri može biti natrijuma (ulazi u sastav soli), koji kad se zagreje zrači jasnu žutu svetlost. U vatri može biti i minerala kalcijuma, koji kad se zagreje zrači tamnocrvenu svetlost. Ako ima fosfora (i to je mineral), on će zračiti zelenkastu svetlost. Svi ovi elementi mogu se nalaziti u drvetu ili drugim materijalima koji se ubacuju u vatru. Konačno, mešavina svih ovih boja u vatri može da stvori belu boju, baš kao što spektar sjedinjenih duginih boja čini belu Sunčevu svetlost.

*Zanimljivost: boje vatrometa potiču od minerala i metala kao što su kalcijum, natrijum i bakar, zagrejanih do visoke temperature.

Opšte obrazovanje