fbpx

Svjetska zdravstvena organizacija održava prvi samit o tradicionalnoj medicini

foto epa

 Foto: EPA

Svjetska zdravstvena organizacija održava prvi samit o tradicionalnoj medicini, uz upozorenja da tretmani koji se temelje na prirodnim proizvodima mogu biti učinkovita alternativa zdravstvenoj zaštiti samo ako su naučno dokazani.

Tradicionalna medicina je "prva luka za milone ljudi širom svijeta", poručila je UN-ova zdravstvena agencija.

Samit u Indiji okupio je političare i naučnike s ciljem "mobiliziranja političke predanosti i djelovanja temeljenog na dokazima", ističe SZO.

Šef SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je uoči suamita da tradicionalna medicina može pojačati "praznine u pristupu" zdravstvenoj skrbi, ali je vrijedna samo ako se koristi "na odgovarajući način, učinkovito i, iznad svega, sigurno na temelju najnovijih naučnih dokaza".

Dvodnevni Svjetski samit o tradicionalnoj medicini Svjetske zdravstvene organizacije održava se uz sastanak ministara zdravstva G20 u indijskom gradu Gandhinagaru.

"Sve naprednija nauka o tradicionalnoj medicini trebala bi se pridržavati istih rigoroznih standarda kao i u drugim područjima zdravlja", poručio je šef programa SZO-a za istraživanja John Reeder.

Indijski premijer Narendra Modi, koji će otvoriti konferenciju SZO-a videoporukom, više je puta promovisao zdravstvene dobrobiti joge, veličajući je kao "panaceju" za stres, pa čak i mržnju.

Samit će se u budućnosti održavati jednom godišnje, a prošle je godine otvoren Svjetski centar za tradicionalnu medicinu SZO-a u indijskoj državi Gujarat.

Nedostatak regulatornog nadzora

Dok se tradicionalni lijekovi naširoko koriste u nekim dijelovima svijeta, njihovo je korištenje podložno žestokim kritikama.

UN-ova zdravstvena agencija definiše tradicionalnu medicinu kao znanje, vještine i prakse koje se koriste za održavanje zdravlja i prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje fizičkih i mentalnih bolesti.

No, mnogi tradicionalni tretmani nemaju dokazanu naučnu vrijednost, a kritičari kažu da potiču neobuzdanu trgovinu ugroženim životinjama, uključujući tigrove, nosoroge i pangoline, ugrožavajući opstanak nekih vrsta.

Upotreba lijekova iz kućne radinosti naglo je porasla tokom pandemije covida-19, uključujući zeleni biljni napitak na bazi Artemizije koji je predsjednik Madagaskara promovisao kao lijek.

Biljka ima dokazanu učinkovitost u liječenju malarije, ali mnogi liječnici odbacuju njezinu upotrebu u borbi protiv covida.

U Kini tradicionalna medicina ima istaknutu istoriju, ali su vrhunska evropska medicinska tijela prethodno zahtijevala da podliježe istom regulatornom nadzoru kao i konvencionalne zapadne metode.

Od 194 države članice SZO-a u 170 se priznaje upotreba tradicionalne i komplementarne medicine od 2018., ali samo 124 su izvijestile da imaju zakone ili propise za korištenje biljnih lijekova.

Samo u pola zemalja postoji nacionalna politika o takvim metodama i lijekovima.

"Prirodno ne znači uvijek sigurno, a stoljetna upotreba nije garancija učinkovitosti. Stoga se moraju primijeniti naučne metode i procesi kako bi se pružili rigorozni potrebni dokazi", poručio je SZO.

Otprilike 40 posto odobrenih farmaceutskih proizvoda koji se trenutno koriste temelji se na "prirodnim proizvodima", prema SZO-u koji navodi "značajne lijekove" koji potiču iz tradicionalne medicine, uključujući aspirin.

Agencije