fbpx

Željko Karan na Anketnom odboru: Naslov iz medija „Dragičević se potukao, opljačkao kuću i skočio u rijeku“ je idiotizam!

DSCN0238

Željko Karan, specijalista sudske medicine, danas je prisustvovao sjednici Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske formiranog zbog dodatnog sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića, odgovarao na pitanja članova odbora, i predstavnika grupe „Pravda za Davida“, Borislava Radovanović i Ljiljane Tešanović.

Autor: impulsportal.net

U vezi sa analizom na opojne droge i alkohol, Karan je rekao da je uzorak za nalaz na opojne droge uzeo iz urina, jer je krv bila u stanju koje nije adekvatno za ovu vrstu analize (enzimatsku reakciju). Rekao je da je prisustvo droga, ali nije naveo kojih, bilo na graničnim vrijednostima i da nisu pronađene droge poput heroina, kokaina, ekstazija i sl.

Ova analiza je preliminarna i ne može se koristiti kao dokaz, istakao je Karan.

Kasnije, na pitanje Borislava Radovanovića u vezi sa ovom analizom, na koju su se u javnim nastupima pozivali pojedinci iz institucija, Karan je rekao da su vrijednosti bile skoro ispod praga analitičke senzitivnosti i da je moguće da se radi o pasivnoj konzumaciji.

DSCN0223

Što se tiče analize na alkohol, ona je prema izjavi doktora Karana rađena iz uzorka krvi, ali ne u Zavodu za sudsku medicinu, već u KTC-u (Kriminalističko – tehnički centar MUP-a RS).

Tokom saslušanja Karan je na pitanje zašto nije izvršena analiza vode iz pluća Davida Dragičevića rekao da za to nije bilo potrebe. Da bi pojasnio kako se te analize vrše naveo je primjer vode u bazenu koja stalno sadrži iste supstance, kao što je hlor, aditivi i sl. i ta voda ima prilično jedinstven i konstantan hemijski sastav. Rijeka Crkvena je tada bila bujična voda u kojoj je tijelo bilo nekoliko dana. Karan je rekao da on neće da kaže 2, 3, 4, 5 i da ne priča o tome, U rijeku Crkvenu slijeva se kišna kanalizacija i fekalna kanalizacija iz okolnih objekata i hemijski, bakteriološki i mikrobakteriološki sastav te vode se mijenja iz minute u minut. Hemijska analiza toga je potpuno bezveze priča.

Nakon što je saslušanje završeno, pitale smo doktora Karana zašto nije urađena analiza vode iz pluća. On je ponovio što je rekao i prilikom saslušanja, da nije bilo za to potrebe, te dodao da u Republici Srpskoj nema za to mogućnosti, da se Zavod za sudsku medicinu ne finansira sa budžeta, da postoje problemi oko finansiranja i sl. Karan je međutim potvrdio, da bi ta analiza pokazala o kakvoj se vrsti vode radi, odnosno po njemu da se ne radi o čistoj i morskoj vodi, već fekalnoj, pozivajući se na primjer koji je iznio na saslušanju.

Željko Karan je rekao da je konferencija, održana 26.3.2018. godine, prva press konferencija takve vrste na kojoj je on bio.

Borislav Borenović je postavio pitanje u vezi sa izvještavanjem medija sa te press konferencije i pitao Karana kakvo je njegovo mišljenje o naslovu koji je glasio „Dragičević se potukao, opljačkao kuću i skočio u rijeku“. Karan je pitao da li može reći zaista šta mislim, i rekao - idiotizam!

DSCN0222

J.J. i M.T.