fbpx

Zašto studenti iz BiH preferiraju školovanje u Sloveniji: Na Univerzitetu u Ljubljani 665 studenata iz BiH

Zašto studenti iz BiH preferiraju školovanje u Sloveniji: Na Univerzitetu u Ljubljani 665 studenata iz BiH

Foto: Wikipedia

Univerzitet u Ljubljani najveći je i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3% univerziteta u svijetu.

Piše: Jana Kezić

U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40.000 studenata, a zanimljivo je da već nekoliko godina uzastopno najviše međunarodnih studenata dolazi upravo iz Bosne i Hercegovine. Šef jedinice za komunikacije na Univerzitetu u Ljubljani Nina Narat Meden za Srpskinfo kaže da studenti iz BiH studiraju na svim članicama Univerziteta u Ljubljani, koji povezuje tri akademije i 23 fakulteta.

-U tekućoj akademskoj godini (2023/2024.) na Univerzitetu u Ljubljani studiralo je 665 studenata iz BiH, od čega 399 na osnovnim i objedinjenim master studijskim programima, 250 na master studijskim programima i 16 na doktorskim studijima – rekla je Narat Meden.

U tekućoj akademskoj godini (2023/2024.) najveći broj studenata iz BiH studirao je, kako kaže, na Ekonomskom fakultetu i to njih 119.

– Zatim na Elektrotehničkom 61 student, na Fakultetu umjetnosti 53 studenta, a na Fakultetu društvenih nauka 48 studenata. Na Medicinskom fakultetu je bilo 46 studenata, dok je na Fakultetu računarskih nauka i informatike bilo oko 40 – rekla je Narat Meden.

Poređenja radi u akademskoj 2021/2022. godini na Ekonomskom fakultetu studiralo je 129 studenata iz Bosne i Hercegovine, 62 na Filozofskom, 48 na Fakultetu društvenih nauka, 70 na Medicinskom fakultetu i 43 na Fakultetu računarskih nauka i informatike.

– U prošloj akademskoj godini (2022/2023) najviše studenata završilo je studije na Ekonomskom fakultetu (njih 24) i Medicinskom fakultetu (12 studenata). U poređenju sa prethodnim akademskim godinama, broj diplomiranih i diplomiranih je u porastu – zaključila je Narat Meden.

Poređenja radi, kako naglašava, u akademskoj 2022/2023 i 2021/2022 na Ekonomskom fakultetu studijske programe svih nivoa završilo je 19 studenata, dve godine prije 13.

Narat Meden objasnila je šta je pogodnost studenata iz Srpske i Federacije BiH koju imaju u Sloveniji.

-U Sloveniji studenti iz Bosne i Hercegovine, kao i drugi međunarodni studenti imaju mnoge pogodnosti na raspolaganju. Državljani BiH studiraju u Sloveniji pod istim uslovima kao i slovenački studenti i studenti iz zemalja članica EU – rekla je  Narat Meden. Slovenija je sa BiH, kako objašnjava, zaključila i međuvladin sporazum na osnovu kojeg su studenti iz BiH oslobođeni plaćanja školarine za redovne osnovne i master studije.

Školarinu pokrivaju svi vanredni studenti, studenti koji su već završili isti nivo studija i doktoranti, s tim što je sufinansiranje školarine moguće za studente doktorskih studija koji ispunjavaju tražene uslove – rekla je ona. Dodala je da studenti mogu da uče i slovenački jezik u okviru Leta plus, subvencionisanu ishranu i prevoz, mogućnost studentskog rada, učešće u ljetnjim školama i međunarodne razmjene.

srpskainfo.com