fbpx

Zašto se Dodik ne oglašava o skandalu s ukradenom ikonom?!

Dodik Ikona

Ako se ustanovi da je kod Dodika završio predmet koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine, a on ga je darovao, to će biti novi međunarodni skandal BiH u režiji Dodika.

Svi vodeći mediji u BiH i regiji već danima iznose detalje o skandalu s ukradenom ikonom iz Ukrajine koja je završila u rukama šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, i svi se pitaju samo jedno: zašto se o svemu tome ne izjašnjava glavni akter - Milorad Dodik.

Jako dobro obaviješteni hrvatski novinar i analitičar Vlado Vurušić piše u Jutarnjem listu da će se posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini još dugo prepričavati, a repovi vući ne samo zato što su se članovi kolektivnog Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić u znak protesta odbili pojaviti na već zakazanom sastanku.

Naime, izbio je novi skandal sa međunarodno-kulturno-religijskim implikacijama. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik Putinovom ministru je prilikom njihovog susreta poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu za koju se, zasad, javno ne zna kako je uopće dospjela u njegove ruke. Stara i vrijedna ikona je, čudnim putovima Gospodnjim, iz proruske pobunjeničke tvorevine Luganske ili Donjecke narodne republike stigla do Milorada Dodika, koji ju je zatim poklonio Sergeju Lavrovu, a ovaj ju je u svom koferu odnio u Moskvu.

No, na poleđini stare ikone lijepo se uočava veliki crveni voštani žig Narodnog komesarijata za zaštitu spomenika kulture (Ukrnauka) iz Odese, koji je djelovao tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, s oznakom Ukrajinske sovjetske socijalističke republike, dakle iz vremena kad je ta, danas neovisna država bila dio tada moćnog Sovjetskog saveza.

Novinar Vurušić tekst zaključuje najvećom nepoznanicom: zašto se o aferi s ukradenom ikonom još nije oglasio glavni akter afere Milorad Dodik?!

Oslobođenje