fbpx

Zaposlenici srednjih škola ZHŽ-a od sutra u generalnom štrajku

škola učionic

Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) stupiće u generalni štrajk u srijedu, 24. novembra.

Predsjednica Sindikata Jasminka Petric kazala je kako su glavni razlozi za generalni štrajk nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plata.

Petric je podsjetila da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je održano 28 sastanaka s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te županije na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

"Zapelo je oko plata. Od nas uvijek traže da se strpimo, da čekamo punjenje proračuna, da čekamo šesti mjesec, da čekamo dvanaesti mjesec, i kada su shvatili da im to prolazi onda im je to postao način komunikacije s nama do trenutka kada mi zaprijetimo generalnim štrajkom," kazala je Petric.

Iz Sindikata podsjećaju da im je plata umanjena 2013. godine za 8 posto, a nakon toga im je 2017. povećana za 5,5 posto te dvije godine kasnije za još 5 posto.

Nakon što su sindikalisti zaprijetili štrajkom, Vlada ZHŽ-a nedavno je najavila novo povećanje plaća od 5 posto, no Petric navodi kako to nije dovoljno i kako je taj potez samo pokušaj da se ušutka Sindikat.

Prema njenim riječima, novo povećanje od 5 posto je povećanje od 40 do 50 maraka. To u praksi znači da će profesor početnik imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

"U našoj županiji postoji sedam srednjih škola i jedna srednja glazbena škola. Velika većina zaposlenih su članovi našeg sindikata i štrajkat će skoro sto posto našeg članstva. Mi od 28. rujna nismo imali apsolutno nikakvog kontakta s predstavnicima Ministarstva. Propustili su zakonski rok mirnog rješavanja spora i mi sutra stupamo u generalni štrajk," poručila je predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-a.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te županije kazali su kako će se ministrica tijekom dana oglasiti u vezi s najavom generalnog štrajka.

Fena