fbpx

Za Koridor Vc u Sofiji odobreno novih 38 miliona eura, ali opet ima "kočničara"

5koridor

Na proteklom samitu EU-Zapadni Balkan, koji je održan u Sofiji, za BiH, za Javno preduzeće Autoceste FBiH odobrena je dodjela grant novca za ukupno četiri projekta, u ukupnom iznosu od 38 miliona eura, odnosno nešto više od 75 miliona KM. 

O koliko značajnom rezultatu se radi ilustruje podatak da je na ovom samitu odobreno ukupno 11 projekata za cijeli region, u iznosu od oko 190 miliona eura, odnosno blizu 380 miliona KM. Za Srbiju, Albaniju i Kosovo je odobren po jedan projekat, a za Crnu Goru i Makedoniju po dva projekta, koji će dobiti bespovratna finansijska sredstva.

Međutim, zbog odnosa kojeg prema pitanjima cestogradnje imaju federalni ministri prometa i komunikacija Denis Lasić i finansija Jelka Milićević, većina od spomenute sume, 24,8 miliona eura, će stajati još nekoliko narednih mjeseci potpuno neiskorišteni.

Od spomenutih 38 miliona eura, 5,2 miliona će biti iskorišteno za finansiranje nadzora nad radovima za dionicu Počitelj-Zvirovići (Međugorje), kada jednom počne gradnja ove dionice. Naime, na preporuku Evropske investicijske banke (EIB), koja je za izgradnju ove dionice osigurala 100 miliona eura, do sada su poništena dva tendera za izbor izvođača radova. Očekuje se da bi tender za ovu dionicu mogao biti raspisan za 40 dana.

Za dionicu Buna-Počitelj, za koju je u petak potpisan ogovor o izvođenju radova između JP Autoceste FBiH i firme Hering, koja je dobila ovaj posao, osiguran je grant u iznosu od devet miliona eura. Ovaj novac će, odmah po prispjeću, biti iskorišten za gradnju spomenute dionice.

- Najveći iznos od 23,8 miliona eura odobren je za izgradnju dionice Tarčin-Ivan, zajedno a tunelom Ivan. Ukupna vrijednost ove dionice je 100 miliona eura, što znači da je putem Investicionog fonfa za Zapadni Balkan osigurana četvrtina potrebnog iznosa i to kao grant sredstva. Od spomenutih 23,8 miliona eura 12 miliona će biti iskorišteno za izgradnju dionice Tarčin-Ivan, a 11,8 miliona za izgradnju tunela – kazali su nam naši izvori.

Vrijedi napomenuti da će tunel Ivan kao dio autoputa na Koridoru Vc biti dug 1,9 kilometara. Bit će izgrađen na istom dijelu prevoja Ivan kao i sadašnji tunel kojim prolazi magistralni put M-17, ali će ići nekoliko desetaka metara ispod postojećeg tunela.

Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) već je potpisan memorandum u kojem je ova banka iskazala spremnost da finansira dio izgradnje ove dionice. Nakon toga od EIB-a je stiglo pismo namjere da će, u trenutku kada potpišemo ugovor o kreditu sa EBRD-om za ovu dionicu, oni osigurati preostali potreban iznos. Da bi ovi ugovori bili i potpisani prvi korak je da Vlada FBiH donese odluku o pokretanju inicijative z zaduživanje, koja bi bila upućena prema Vijeću ministara, koje bi formalno odobrilo potpisivanje ovog ugovora o kreditu.

Međutim, tender za ovu dionicu bi mogao biti raspisan tek krajem ove ili početkom naredne godine.

- Nekada početkom godine ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić dao je negativno mišljenje o dobijanju kredita za izgradnju ove dionice. Iako je ubrzo nakon toga Lasić naknadno promijenio mišljenje i dao pozitivnu ocjenu, ministrica finansija Jelka Milićević je, na osnovu prvobitnog negativnog mišljenja, ovu dionicu isključila sa Liste javnih investicija Vlade FBiH za ovu godinu. Tek kada se ova dionica nađe na spomenutoj listi može se donijeti odluka o pokretanju procedurte za potpisivanje ugovora o kreditu. Problem je što se, iz ko zna kojih razloga, ova lista nakon što se donese početkom godine, ažurira samo jednom i to u septembru ili oktobru. To znači da će ova dionica, uključujući i tunel Ivan, morati nepotrebno čekati još nekoliko mjeseci da bude uvrštena u Listu javnih investicija, a za to vrijeme će neiskorišteno na računima ležati i spomenutih 23,8 miliona eura. Treba znati i to da su za ovu dionicu obavljeni svi prripremni radovi, uključujući i postupak eksproprijacije – dodali su naši izvori.

Inače, ovo nije prvi slučaj da se za izgradnju Koridora Vc iz Investicionog fonfa za Zapadni Balkan odobrava grant novac, a zajedno sa spomenutih 38 miliona, do sada je za izgradnju ove putne komunikacije kroz FBiH, odnsono za JP Autoceste FBiH, odobreno ukupno 94 miliona maraka.

Faktor