fbpx

Vrhovni sud Meksika: Abortus nije zločin

meksiko abortus zakon

Vrhovni sud Meksika presudio je da je neustavno kažnjavati abortus, jednoglasno poništivši nekoliko odredbi zakona iz Coahuile, države na granici s Teksasom, prema kojima je abortus krivično djelo.

Odluka se odnosi samo na sjevernu pograničnu državu, ali uspostavlja historijski presedan i “obavezne kriterije za sve sudije u zemlji”, primoravajući ih da postupaju na isti način u sličnim slučajevima, rekao je predsjednik suda Arturo Zaldivar, piše AP, prenosi Beta.

“Od sada nećete moći, a da ne prekršite kriterije suda i ustav, optužiti nijednu ženu koja abortira pod okolnostima koje je ovaj sud proglasio važećim.”

Odluka je donesena sedmicu dana nakon stupanja na snagu zakona u Teksasu koji zabranjuje abortuse kada medicinski radnici otkriju srčanu aktivnost u fetusu. Omogućava bilo kom građaninu da tuži pružaoce usluga pobačaja u Teksasu koji krše zakon, kao i svakoga ko “pomaže ili uznemirava” ženu u postupku.

Otvaranje opcije za žene iz Teksasa

Samo četiri meksičke države – Meksiko City, Oaxaca, Veracruz i Hidalgo – sada dozvoljavaju abortus u većini okolnosti. Ostalih 28 država kažnjava abortus uz neke izuzetke.

U prethodnoj odluci, Vrhovni sud je presudio u korist žena koje su bile zatvorene ili su im povrijeđena prava zbog abortusa.

Ali Rebeca Ramos, direktorica nevladine grupe za reproduktivna prava “Gire”, rekla je da je da su sudije u posljednjem slučaju prvi put raspravljale o fundamentalnom pitanju da li abortus treba smatrati zločinom ili ne.

Odluka bi mogla da otvoriti još jednu opciju za žene iz Teksasa koje traže legalizaciju abortusa.

Izvor: Agencije