fbpx

Vlasti Maroka odlučile legalizovat marihuanu

kanabislegalizacija

Vijeće ministara Maroka raspravljalo je o nacrtu zakona kojim će legalizovati marihuanu u strogim granicama. Predložen je model zasnovan na osnivanju zadruga u cilju dekriminalizacije proizvodnje marihuane.

Marokanski mediji javljaju da nacrt zakona predlaže izgradnju legalne industrije marihuane organizovanjem poljoprivrednika u zadruge koje bi zauzvrat prodavale rod lokalnim ili međunarodnim kompanijama za preradu.

Vlada Maroka vjeruje da je industrija gotovo dvostruko veća od prethodnih procjena, koje su govorile o 8 milijardi dolara vrijednom tržištu. Nacrt zakona procjenjuje dobit od ilegalne trgovine marihuanom u Maroku na 15 milijardi dolara koja se sliva u kasu organizovanih kriminalnih grupa. U trenutnoj situaciji poljoprivrednici zarađuju pola milijarde dolara, a trgovci drogom gotovo 14,5 milijardi dolara.

Proizvodnja će biti strogo kontrolisana, te će time pomoći poljoprivrednicima koji se ilegalno bave proizvodnjom marihuane. Maroko će od poljoprivrednika zahtijevati da steknu dozvolu, koju mogu dobiti samo marokanski državljani i oni koji žive u tradicionalnim regijama gdje se ilegalno proizvodila marihuna.

Također zakon predlaže nacionalnu agenciju zaduženu za nadzor legalne trgovine marihuanom.

Marokanska proizvodnja bila bi usmjerena na proizvodnju marihuane u "medicinske, farmaceutske i industrijske svrhe" i omogućila bi samo kompanijama registrovanim u Maroku da se prijave za dozvolu za stavljanje u promet.

klix