fbpx

Vlast u RS-u planira gurnuti ruku u džep građana

Vlast u RS-u planira gurnuti ruku u džep građana

Foto: N1

Za devet mjeseci 14 kredita, a za nekoliko dana i 15. U zaduženje za zaduženjem srlja vlast u Republici Srpskoj. I dok nosioci najviših funkcija javnost ubjeđuju da razloga za brigu nema i da je nivo zaduženja na istorijskom minimumu, ne vjeruju im, čini se, strani vlasnici banaka, jer u finansijske poslove sa entitetskim vlastima više ne ulaze. Život na kredit morao bi značiti manje luksuza pa Fiskalni savjet Republike Srpske Vladu poziva na štednju.

Za 15 miliona maraka Vlada Republike Srpske zadužiće se po 15 put u ovoj godini 25. septembra. Na Banjalučkoj berzi za tada je zakazana nova emisija obveznica – vlast traži novac, a daće joj ga domaći vlasnici kapitala, jer strani, priznaje i premijer sa Vladom sve manje žele u posao.

“U zadnje vrijeme ne pokazuju čak ni interesovanje da ulažu u privredni sektor, pa čak izbjegavaju ulagati i u pravna i fizička lica”, ističe predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Pa se sve, kaže entitetski premijer, lakše podnosi zahvaljujući domaćim vlasnicima kapitala zbog kojih će, garantuje on, vlast uspjeti da održi fiskalnu stabilnost u godini u kojoj na naplatu dolazi 1,2 milijarde duga.

“Ovo je projekat, ovo je udar na Republiku Srpsku, ovo je udar na institucije”, smatra Višković.

Sve teži dolazak do novca vlast u Banjaluci sve češće naziva „subverzivnim djelovanjem na finansijskom planu“ za šta direktno optužuje zapadni dio međunarodne zajednice. Zbog svega se spekuliše da su domaći tajkuni ti koji spasavaju budžet, a te spekulacije podgrijavaju i saznanja opozicionara.

“Neke nezvanične informacije su došle i do mene da su čak domaće privrednike koji raspolažu sa većim sredstvima novca slobodnog za investiranje, da je vlast, a koji su bliski vlastima, da su ih pritiskali da se kupuju obveznice u nekoj od emisija”, kaže Jelena Trivić, Narodni front.

Informaciju o kupcima obveznica i trezorskih zapisa u ovoj godini Banjalučka berza je odbila da saopšti. Osim da je sve u redu i da na finansijskom tržištu nema sumnjivog novca više ne govori ni vlast, koja u nedostatku finansija planira da se okrene i građanima.

“U narednom periodu imaćemo posebne projekte vezano za građane i za njihovo opredjeljenje da kupuju obveznice Republike Srpske”, navodi entitetska ministarka finansija Zora Vidović.

Za sopstveni spas, vlast dakle planira gurnuti ruku u džep građana. Ostanu li kamatne stope za građane atraktivne kao što su sada, a sada su fiksne i iznose 6% mnogi bi mogli izvući novac iz slamarica.

N1