fbpx

Užarena atmosfera u Banjaluci, građani na ‘raport’ pozvali i Stanivukovića

Užarena atmosfera u Banjaluci, građani na ‘raport’ pozvali i Stanivukovića

Foto: vijesti.ba

Milenko Janić, predsjednik Mjesne zajednice Centar 1, zakazao je Zbor građana u četvrtak, 12. septembra u 18:00 u prostorijama mjesne zajednice u ulici Sime Šolaje 7 u Banja Luci.

Na Zbor građana su pozvani gradonačelnik, predsjednik Skupštine Grada, gradski menadžer i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje. Skupština grada je obavezna da razmotri odluku koja će biti usvojena na Zboru građana.

Odbor za zaštitu parka Kupusište pozvao je sve građane mjesne zajednice da prisustvuju Zboru građana, s namjerom da svim okupljenim odgovore na upite o prijedlozima koje imaju za park.

Građani okoline Kupusišta od ranije na informaciji koju je dalo nadležno ministarstvo. Riječ je o saznanju da je nastavak radova moguć samo uz građevinsku dozvolu.

“U sklopu izgradnje Ćiriličnog parka planirana je izgradnja parkovskih staza sa rasvjetom, kao i postavljanje skulptura u obliku slova ćirilice, pri čemu je konstrukcija slova čelična, a temeljenje te čelične konstrukcije predviđeno je na temeljnim armirano-betonskim pločama debljine 25 cm i prečnika 3 m. Za te radove potrebno je pribaviti lokacijske uslove i građevinsku dozvolu”, piše u odgovoru nadležnog ministarstva građanima.

Iz ACS studija koji je pripremio Regulacioni plan kažu da se temom Ćiriličnog parka ne bave u okviru javne rasprave, jer nisu ni bili dužni da park ucrtaju u Regulacioni plan.

“Pitanje uređenja parka, pitanje mobilijara i rasvjete, su neka sasvim druga pitanja. Ne osporavamo da gradu trebaju dozvole, ali to nije pitanje samog regulacionog plana”, navode iz ACS studija.

No, radovi ne prestaju. Trenutno je u toku postavljanje instalacija u obliku ćiriličnih slova.

Na pitanje zašto se instalacija Ćiriličnog parka ne prenese u drugi park, i zašto su počeli radove prije uvida u Regulacioni plan i prije izdavanja građevinske dozvole, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, nije imao komentar.

“Ovaj park bit će jedan od najljepših u Banjaluci”, kategoričan je Stanivuković.

Vijesti.ba