fbpx

UN: 20.000 stranih boraca u Libiji čini 'ozbiljnu krizu'

Stephanie Williams

Sjevernoafrička zemlja je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je sa vlasti svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi.

Predstavnica Misije za podršku Ujedinjenih naroda za Libiju (UNSMIL) Stephanie Williams izjavila je srijedu da u toj ratom razorenoj zemlji ima najmanje 20.000 stranih boraca i plaćenika i upozorila na "ozbiljnu krizu" dok se oružje nastavlja slijevati u ovu sjevernoafričku državu.

"To je šokantno kršenje libijskog suvereniteta, očigledno kršenje embarga na oružje", rekla je ona na online sastanku Libijskog foruma za politički dijalog.

Forum sa 75 članova pokušava nagovoriti zaraćene strane u Libiji da se dogovore o mehanizmu kojim bi se uspostavila prelazna administracija koja će voditi državu kroz predsjedničke i parlamentarne izbore u decembru 2021. godine.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine, kada je sa vlasti svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi.

Sporazum o prekidu vatre

Lider separatističkih snaga na istoku Libije, panzionirani general Khalifa Haftar, u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Libijske strane su 23. oktobra u uredu UN-a u Ženevi potpisale sporazum o uspostavi trajnog prekida vatre u toj zemlji.

Primjedbe Stephanie Williams odražavaju njeno ogorčenje zbog nedostatka napretka na odlasku stranih boraca i plaćenika iz Libije, što je bio dio dogovora o prekidu vatre potpisanog u oktobru.

Sporazumom o prekidu vatre određen je rok od tri mjeseca da strane snage napuste Libiju.

Izvor: Agencije