fbpx

Uhapšen državljanin Gruzije zbog krađe 2 miliona KM, traga se za još njih 10

Uhapšen državljanin Gruzije zbog krađe 2 miliona KM, traga se za još njih 10

Zbog krađe oko dva miliona KM oštećenom licu u Banjaluci uhapšen je državljanin Gruzije, dok se traga za još 10 državljana te zemlje, članova organizovane međunarodne kriminalne grupe čija su meta bile mjenjačnice, rekao je sinoć načelnik banjalučke Policijske uprave Đurica Vukelić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Vukelić je rekao da je lice, koje je uhapšeno u Sarajevu na aerodromu, sprovedeno u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, pod čijim nadzorom je banjalučka Policijska uprava preduzela niz mjera i radnji, te da su od 10 Gruzijanaca za kojima se traga, sedam pomagači i tri direktni izvršioci.

"Ovo je bio veoma složen posao i novac nije pronađen, a izvršioci su identifikovani", rekao je Vukelić i dodao da je uhapšeni jedan od direktnih izvršilaca i mogao bi biti jedan od organizatora.

On je naveo da je operativnim radom utvrđeno da su državljani Gruzije prisutni duži period na području BiH, da su oni organizovana međunarodna kriminalna grupa, da su im mete bila mjenjačnice i da su sa tom namjerom i došli u BiH.

On je istakao da je riječ o organizovanoj međunarodnoj kriminalnoj grupi čije su mete bile samo mjenjačnice, u kojoj je svako imao zadatak šta da radi i pratili su kretanje vlasnika, njihovih zaposlenih, bilježili njihove navike.

"Svi su državljani Gruzije, jedan je uhapšen i on je opisao policiji podjelu posla, organizaciju i njegovu ulogu. Imali su zaduženje da dovezu vozila u grad, u Banjaluku, dovezena su tri vozila. Neki su imali zadatak da prate žrtve i osmatraju vlasnike mjenjačnica, njihove navike pratili. Neki su pojedinci bili logistika i obezbjeđivali stanove", rekao je Vukelić.

On je istakao da su pripadnici Policijske uprave Banjaluka radom na terenu i analizom video-zapisa utvrdili i pronašli vozila izvršilaca krivičnog djela.

"Nakon izvršenja krivičnog djela kretali se u pravcu Doboja i Istočnog Sarajeva. Pronađena su vozila i telefoni", naveo je Vukelić.

Jedno vozilo su koristili, rekao je Vukelić, pa su ga promijenili par ulica dalje, a trećim vozilom u pravcu Doboja, tu ga ostavljaju i onda taksijem kreću ka Sarajevu, gdje su imali iznajmljen stan.

"U pljački su korištena vozila `audi`, `seat`, `pasat`, dva vozila su imala poljske registracije, a jedno njemačku", naveo je Vukelić.

On je rekao da su ova lica, bez upotrebe bilo kakvog oružja, do sada izvršila par krivičnih djela u FBiH, ali sa manjom štetom.

"Izvršioci se još nalaze u BiH i trenutno nemamo njihovu lokaciju", rekao je Vukelić.

On je istakao da je policija došla u stan u Sarajevu, ali nije pronađen ni novac ni izvršilac.

Vukelić je pohvalio sve pripadnike Policijske uprave Banjaluka i apelovao da građani pogledaju danas objavljene fotografije i da ukoliko imaju neke informacije to prijave.

"Oni koji imaju stan na dan da posebno obrate pažnju na lica iz Gruzije", napomenuo je Vukelić.

Srna