fbpx

Ugroženi milioni djece zbog pauze u vakcinaciji

djeca afrikajpg

Milioni djece čija je imunizacija bila prekinuta pandemijom COVID-a 19, posebno u Africi, u opasnosti su bolesti poput malih boginja, dječje paralize, žute groznice i difterije, upozorile su zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda.

Praznina i prekidi u vakcinaciji doveli su do žarišta velikih boginja u Pakistanu i Jemenu i moguće je da će dovesti do novih epidemija, javlja Reuters, a prenosi Tanjug.

U poređenju sa 2020. godinom, napravljen je napredak u davanju vakcina koje je bilo prekinuto zbog pandemije, ali više od trećine od 135 zemalja koje su pod nadzorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), i dalje očekuju poteškoće.

Gubitak trke

“Čak i prije pandemije, bilo je zabrinjavajućih naznaka da ćemo početi da gubimo trku protiv dječjih bolesti koje se mogu spriječiti, ali 20 miliona djece već kasni sa dobijanjem važnih vakcinama”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore u zajedničkoj izjavi sa WHO i vakcinacijskom GAVI alijansom.

Ona je rekla da je pandemija napravila “lošu situaciju još gorom”.

WHO je utvrdio da je najmanje 60 masovnih imunizacija u 50 zemalja trenutno zaustavljeno, što dovodi u rizik 228 miliona uglavnom djece, da se zaraze bolestima koje se mogu spriječiti.

Više od polovine pogođenih zemalja je u Africi.

Izvor : Agencije