fbpx

Uginulo više od pet tona ribe u prnjavorskom “Ribnjaku”, na pomolu ekološka katastrofa

res 1626330990 na pomolu ekoloska katastrofa u prnjavorskom ribnjaku

Užasna katastrofa, sračunata nebriga i lopovluk, pogodili su nadaleko poznati prnjavorski Ribnjak, više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i stotine tona ribe na izdisaju!

Bez hraniteljske ruke sama se snalazi u sve plićim bazenima, bez dotoka tekuće vode, koja ionako ubrzano isparava pod sve jačom žegom.

Reporter “Novosti” se uvjerio u apokaliptično stanje na 850 hektara površine Ribnjaka, uz magistralni put Prnjavor – Derventa. To mjesto je postalo pravo carstvo za zmije, ptice grabljivice, šakale i, pogotovo, za ribokradice.

Najstravičnija je situacija u bazenu 10, iz kojeg su beskurpulozni lopovi ispustili ogromne količine vode, radi lakše krađe.

Uz jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje poslednje trenutke, većim dijelom bazen je zatravio, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad se sve više širi. I drugim životinjama i ljudima preti zaraza.

  • Sramota i pregolema tuga je da smo organizovano i čestito poslednji put ribu nahranili još 2019. godine – kaže Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest posljednjih radnika poslatih na biro za nezaposlene.

Oni u smjenama, sa mjesecima neisplaćenim platama, obilaze ostatke nekadašnjeg ne samo krajiškog giganta u proizvodnji ribe.

  • Cijenimo da je više od pet tona šarana, smuđa, tolstolobika i druge ribe, već uginulo. Taj broj neprestano raste, pošto se nastavlja višegodišnja nebriga na koju odavno bez odjeka upozoravamo. Ribokradice sve više otvaraju takozvane šibere i ispuštaju vodu iz bazena radi lakše krađe. Već odavno nema navodnjavanja ribnjaka tekućom vodom iz Ukrine.

Zabrinjavajuće je da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zaraze – upozorava Kitić.

Nakon lokalne inspekcije koja je konstatovala pomor ribe, u Prnjavoru očekuju i dolazak republičkih inspektora kako bi se rasvetlila ova katastrofa.

NEKO HOĆE ZA MALE PARE RIBNJAK

S obzirom na sračunato propadanje, u Prnjavoru sve više vlada uvjerenje da radnici i ribe nisu žrtve samo šakala i ostalih grabljivaca. Još veći su oni “šakali” koji stoje iza ove katastrofe u namjeri da se isuši, a potom za male pare kupi ovaj nekadašnji gigant. Njegova vrijednost procijenjena je na 10,5 miliona maraka, sa 620 pod vodom od ukupno 850 hektara vrijedne zemlje.

(Novosti)