fbpx

U izraelskom zračnom udaru ubijena tri medijska radnika u Libanu

U izraelskom zračnom udaru ubijena tri medijska radnika u Libanu

Foto: Fena

U izraelskom zračnom napadu na kompleks u kome borave novinari u jugoistočnom Libanu ubijena su tri medijska radnika, javila je u petak libanska državna Nacionalna novinska agencija.

Lokalna novinska stanica Al Jadeed emitirala je snimke s mjesta događaja na kojima su brojne srušene kuće i zgrade te automobili s oznakom PRESS prekriveni prašinom i ruševinama. Izraelska vojska nije izdala upozorenje prije napada.

Panarapska televizija Al-Mayadeen TV sa sjedištem u Bejrutu javila je da su dvojica njenih djelatnika - kamerman Ghassan Najar i tehničar za emitiranje programa Mohammed Rida - među medijskim radnicima koji su ubijeni u petak ujutru. Al-Manar TV, emiter libanske grupe Hezbollah je javio da je njen snimatelj Wissam Qassim također ubijen u zračnom napadu na regiju Hasbaya.

Izraelska vojska nije odmah komentirala napad.

Ali Shoeib, poznati dopisnik Al-Manara iz južnog Libana, viđen je na video snimku kako se snima mobitelom govoreći da je snimatelj koji je mjesecima radio s njim ubijen. Shoeib je kazao kako je izraelska vojska znala da su u tom području bili smješteni novinari raznih medijskih organizacija.

- Izvještavali smo i prikazivali patnju žrtava, a sada smo mi vijesti i žrtve izraelskih zločina - dodao je Shoeib u snimku emitiranom na Al-Manar TV.

Regija Hasbaya pošteđena je većeg nasilja duž granice, i brojni novinari koji sada tamo borave preselili su se iz obližnjeg grada Marjayouna koji je posljednjih sedmica bio izložen sporadičnim napadima. Tokom ove sedmice u napadu je pogođen ured koji pripada Al-Mayadeenu u južnom predgrađu Bejruta, saopćilo je libansko ministarstvo zdravstva.

Nekoliko novinara ubijeno je od početka razmjene vatre duž libansko-izraelske granice početkom oktobra prošle godine.

U izraelskoj odmazde ubijeno je više od 42.000 Palestinaca, sudeći po ministarstvu zdravstva Gaze, koje ne kaže koliko je boraca ubijeno, ali tvrdi da žene i djeca čine više od polovine žrtava. Izraelska vojska tvrdi da je ubila više od 17.000 boraca, ne pružajući dokaze za to.

Izraelska 'kampanja' od tada se proširila na Liban, gdje je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju 1. oktobra, nakon razmjene vatre s oružanom grupom Hezbollah veći dio prošle godine.

Libanski zdravstveni zvaničnici javili su u četvrtak o još jednom danu intenzivnih zračnih napada i granatiranja i naveli da je u njima ubijeno 19 ljudi u 24 sata. S tim žrtvama ukupni broj libanskih žrtava je povišen na 2.593 od oktobra 2023., prenosi AP.

BHRT