Prethodna noć teška je za stanovnike Tuzlanskog kantona zbog kiše koja je uzrokovala izlijevanje rijeka i pojavu klizišta. Na ovom području proglašeno je stanje prirodne nesreće za šest općina.

Poplavljeno je više od stotinu kuća. Zbog poplava u prekidu je bilo i odvijanje saobraćaja. Mještani su tokom noći na kritičnim dijelovima postavljali vreće s pijeskom da bi zaustavili prodiranje vode preko cesta.

Aktivna klizišta na ovom području prijete kućama. Stanovnici strahuju da bi, ako kiša nastavi padati, šteta koju već zbrajaju mogla biti i veća.

Rijeke Sapna i Hoča na zvorničkom području prema posljednjim informacijama stagniraju, rečeno je iz Službe civilne zaštite grada Zvornika.

Protok Drine na Hidroelektrani “Mali Zvornik” iznosi 700 metara kubnih u sekundi, te ta rijeka ne predstavlja opasnost od izlivanja u Zvorniku i nizvodno od tog grada.

Sapna se jučer tokom dana izlila u zvorničkim naseljima Cer, Grbavci, Hajdarevići, Ristići i Lupe, dok je u Šetićima preplavila regionalni put Zvornik – Sapna. Hoča se izlila u Glumini i Karakaju i poplavila nekoliko domaćinstava, a dodatni problem napravila je i kanalska mreža u Čelopeku i Tršiću. Na ovim područjima voda je ušla u više od 20 domaćinstava. Meteorolozi najavljuju prestanak padavina danas poslijepodne.

Nabujala rijeka Ljubovija srušila je sinoć u blizini ušća u Drinu most na magistralnom putu Ljubovija-Bajina Bašta, prenosi RTS. U Ljuboviji je poplavljeno najmanje 500 domaćinstava. Nivo rijeke je za 60 centimetara viši nego u vrijeme poplava prije šest godina. Nadležne službe su na terenu, gdje se pune vreće sa pijeskom. U Srbiji je zbog obilnih padavina i izlivanja lokalnih rijeka proglašena vanredna situacija u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji.

bhrt.ba